Севастијан Џексонски, отац српског православља у САД

У сенци бурних дешавања на последњем Сабору Српске православне цркве остале су остале одлуке овог редовног годишњег заседања.

 Међу њима највећу пажњу јавности привукла је вест да је Српска православна црква добила новог светог монаха необично модерног имена – Џексонски. Ипак, преподобни Севастијан нема никакве везе с певачем Мајклом Џексоном, кошаркашем РеЏијем Џексоном или глумцем Семјуелом Л. Џексоном. Али, има с Америком и његовим градом Џексон, у којем је живео, радио и где је на крају сахрањен, на првом српском православном гробљу на овом континенту, поред прве српске православне цркве коју је сам саградио.

Син српских досељеника из Рисна, преподобни архимандрит Севастијан Џексонски (Дабовић) први је српски православни монах рођен на тлу Америке. Познат међу досељеницима, али и у матици, као “отац српског православља у Америци”, био је заслужан за оснивање неколико српских цркава у Сједињеним Америчким Државама. Биле су то прве наше цркве на новом континенту. Утемељитељ православља на америчком тлу, Дабовић је у сећању Срба у САД остао због апостолског, мисионарског и књижевног четрдесетшестогодишњег рада.

Архимандрит Севастијан рођен је у Сан Франциску 9. јула 1863, а на крштењу је добио име Јован. Замонашен је у току школовања у Русији и рукоположен у чин јерођакона 1887, а у чин јеромонаха 16. августа 1892. рукоположио га је епископ алеутски и аљаски Николај. Постављен је за мисионара у Калифорнији и држави Вашингтон. Подаци кажу да је Севастијан крстио више људи од било ког свештеника западне хемисфере. Свети Николај (Велимировић) који је био Севастијанов велики пријатељ и сахранио га у манастиру Жича 1940, назвао га је “безгрешним човеком” и “највећим српским мисионаром модерних времена”.

Отац Севастијан добио је дозволу 11. јануара 1894. за подизање прве Српске цркве на америчком континенту у Џексону, у коме је живела већа група Срба. Иако је 1896. јеромонах Севастијан додељен Руској православној катедрали у Сан Франциску, он је и даље водио бригу о парохијанима новоподигнутог храма Светог Саве у Џексону, упорно молећи да митрополит српски Михаило Српску духовну мисију прими под своје духовно окриље. Но, то се није десило, а није дочекао ни владичанску титулу. Умро је 1040. у Жичи, у чијој је порти и сахрањен. Његови посмртни остаци пренети су пре неколико година натраг у родни Џексон.

Српска православна црква и званично му се захвалила за несебичан рад, проглашавајући га на последњем сабору за преподобног. Тако је календар СПЦ добио још једног  свеца, с именом у духу модерних времена, а суштински човека у многоме заслужног за опстанак српске дијаспоре на америчком тлу. 

Ивана Вујанов

Кумови православни Индијанци

На Аљасци, далеком северозападу Сједињених Америчких Држава, постоје православни Индијанци и Ескими који се такође крсте с три прста. Архимандрит Севастијан Џексонски био један од оснивача и српског Храма светог Саве у Дагласу на Аљасци, који је подигнут 1902, а кумови на освећењу били су православни Индијанци. Црква је 1937. изгорела у пожару, а у близини овог места и данас постоји српско гробље из тог времена.

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести