СИМПТОМИ ИДЕНТИЧНИ Корона или грип? Ево како да утврдите шта сте „покупили“

У Србији је прошле недеље потврђен и грип, те поред ковида 19, циркулише и овај вирус.
grip prehlada
Фото: pixabay.com

Њихови симптоми су идентични а само на један начин може да се утврди и сигурно каже да ли неко има грип или корона вирус.

Вирус грипа је прошле недеље утврђен код жене са пребивалиштем у Новом Саду. У Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" њој је потврђен тип А (Х3), и она се лечи у кућним условима.

Корона вирус је од марта 2020. године званично свакодневно присутан у нашој земљи, а тренутно је у циркулацији омикрон сој и његове подваријанте.

Оба вируса изазивају респираторне симптоме који су идентични, а како за Телеграф објашњава др Ивана Беговић Лазаревић, специјалиста епидемиологије у Градском заводу за јвано здравље у Београду, једини начин да се установи да ли се ради о грипу или ковиду 19 јесте ПЦР тест.

- Ради се о вирусима који изазивају респираторне симптоме. Код нас у циркулацији је омикрон сој корона вируса који даје врло благе симптоме. Човек уопште не мора да има никакве тегобе, и да му се случајно открије да је заражен приликом тестирања за  пријем у неку хоспиталну установу - објашњава др Беговић Лазаревић за Телеграф.

Или, особа може да има благе симптоме ковида 19, који могу да се јаве и код грипа.

- На исти начин, особи може нагло да порасте температура, да почне суво да кашље, крене секреција из носа, јави се главобоља... Све су то симптоми које могу да имају и особе које имају грип, али и САРС ЦоВ 2 инфекцију, односно корона вирус - наводи др Беговић Лазаревић.

С тим у вези, она напомиње да ниједан клиничар не може са сигурношћу да каже да ли особа има грип или корона вирус само на основу клиничке слике.

- Да би неко могао да диференцира шта је у питању, неопходна је лабораторијска дијагностика. Неопходан је ПЦР тест бриса грла - каже др Беговић Лазаревић.

Како каже, крвна слика се код вирусних инфекција исто понаша, што није случај са бактеријском.

- Код вируса крвна слика показује пад леукица, зато је неопходан ПЦР тест бриса грла да бисмо знали да ли се ради о грипу или корона вирусу - истиче др Беговић Лазаревић.

Грип је заразна болест која се преноси на здраву особу капљицама које приликом кашљања, кијања и говора избацују заражене особе, директним контактом - руковањем, пољупцем, или у контакту са контаминираним предметима.

Симптоми грипа се јављају изненада, понекада у року од неколико сати и могу да трају од неколико дана до неколико недеља, уколико се јави компликација грипа или развије тежа форма болести.

Телеграф

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести