Синдикат: Плате у јавном сектору неће бити смањене

БЕОГРАД: Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Зоран Савић изјавио је данас да су у текст Нацрта закона о запосленима у јавном сектору уврштене примедбе и предлози овог синдиката.
javni sektor
Фото: Dnevnik.rs

Чланови синдиката данас су с представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе разговарали о закону који треба да уреди положај и вредновање запослених у јавним службама и изнели своје сугестије које треба да побољшају положај запослене.

Савић је рекао да је у текст закона уграђено чак 40 од 60 њихових примедби. 

"Мислим да је суштина и оно што највише погађа запослене сада уврштено у закон. Потврђено је да колективни уговори остају на снази и да се њиме могу уређивати одређена права. Суштина је да запослени неће имати мању плату него сада и да неће изгубити ниједно право загарантовано колективним уговором и Законом о раду", рекао је Савић.

Председник Синдиката је оценио неутемељеним поједине тврдње и критике о томе да ће запослени у јавном сектору бити у несигурнијем положају након усвајања тог закона.

За Синдикат је, како је навео, једина непознаница у вези са законом вредновање резултата рада. 

"Али у закону стоји да при изради критеријума за вредновање ресорно министарство дужно да сарађује са репрезентативним синдикатима, тако да имамо могућност да утичемо и на то", навео је председник Синдиката.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе, Ивана Савићевић, навела је да је то да сви који раде исти посао имају једнаке зараде основни циљ реформе која треба да се проведе доношењем овог закона.

"Тај реформски процес није нешто што може да се деси у трентку и самим ступањем на снагу закона. У њему постоји заштитна одредба према запосленима који ће када закон ступи на снагу радити у јавним службама. Њима плата не може бити умањена", рекла је Савић.

Она је на питање новинара да ли се на тај начин смањује преговарачки потенцијал синдиката јер ће запосленима бити у интересу да имају већу плату него да колективно преговарају, одговорила да законом синдикатима неће бити одузета ниједна надлежност у преговарању о материјалном положају запослених.

"Чак је синдикатима омогућено да се укљућују у друге аспекте преговарања које до сада нису имали, а то је на који начин треба да се вреднује квалитетнији рад њихових чланова. 

Она је додала да закон намеће нове обавезе и нову одговорност и синдикатима и држави када се убудуће буде разматрао материјални положај запослених, као и да изједначавање разлика које сада постоје у платама зависи од финансијских могућности државе.

Савић је подсетила да Нацрт закона о запосленима у јавним службама не уређује висину плате, али да прописује да основица која диктира висину плате у јавном сектору буде јединствена, као и да се о томе преговара са репрезентитавним синдикатима.

Она је негирала да било какав утицај Светске банка и ММФ-а на израду закона. 

"ММФ има друге захтеве према држави, не тиче се радно-правног положаја запослених. Без обзира на ММФ и Светску банку, ако желимо да систем плата уредимо на транспаретнији и објективнији начин потребно је да донесемо закон који ће се односити на све запослене у јавном сектору и који ће прописати да се зараде одређују према истим принципима", рекла је Савић. 

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести