Ситуација боља, уз опрез и вакцинацију чека нас опуштање

БЕОГРАД: Епидемилошка ситуација је последњих недеља повољнија захваљујући вакцинацији, изјавила је данас министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.
kisic
Фото: Танјуг/видео

Она је за Танјуг реклда да протекли празници и окупљања носе већи ризик од ширења заразе, али да се ипак нада да се за две недеље неће видети значајније промене изазване опуштањем током празничних дана.

"Оно што нам је ишло у прилог било је топло време, па је већина окупљања била на отвореном простору који је мањи фактор ризика. Уз то, знатан број грађана је вакцинисан, а и већина грађана се понаша савесно и одговорно", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Осим пада броја новозаражених, најбољи показатељ повољније епидемиолошке ситуације јесте и мањи број пријема у болнице, а већи број отпуста, напомиње министарка и поручује да су, уколико се настави овим темпом, могућа “опуштања” здравственог система.

КБЦ "Бежанијска коса” је изашао из ковид система, а министарка најављује да ће у наредном периоду, у складу са епидемиолошком ситуацијом, сигурно бити донете мере да се још неке болнице врате у редован режим рада, иако, додаје, и ту треба бити опрезан, што показује и претходно искуство.

Кисић Тепавчевићева напомиње да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији повољна искључиво захваљујући вакцинацији.

"Ако наставимо са оваквом свешћу, и оваквим одзивом на вакцинацију, сигурно нас у наредном периоду чекају и опуштања и доста повољнија ситуација", навела је она.

Иначе, у Србији је до сада дато више од 3,5 милиона доза вакцина.

Кисић Тепавчевићева истиче да посебно охрадбрује податак да се све више младих пријављује за вакцинацију.

"Нажалост, постоје делови земље где није висок обухват имунизације, као што су Нови Пазар, где је вакцинисано свега 14,5 одсто грађана, затим Сјеница са девет одсто и Тутин са 7,1 одсто. Позивам их да својим примером покажу да су истрајни у овој борби и да заједно убрзано идемо ка колективном имунитету", апеловала је министарка.

Она истиче и податак да је од 27. априла у Србији званична препорука да вакцину произвођача Фајзер-Бионтек могу да приме и деца узраста од 16 и 17 година, што се у осталим земљама већ неко време примењује.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести