Скраћује се карантин на 10 дана у кућним условима

БЕОГРАД: Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" усвојио је измене мера које се односе на скраћење трајања карантина у кућним условима за блиске контакте ковид позитивних са 14 на 10 дана, као и измене критеријума за изузеће од мера карантина након блиског контакта.
kovid ambulanta novo naselje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи у саопштењу "Батута", та одлука је донета имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у Србији и земљама европског региона, као и карактеристике делта и омикрон варијанте вируса САРС-КоВ-2.

Наиме, усвојено је да мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте ковид-19 случајева спроводи у трајању од 10 дана од момента последњег контакта.

Након истека 10 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести, карантин се прекида без тестирања.

Датум последње изложености, односно последњег контакта са ковид-19 случајем је нулти дан.

Карантин се може прекинути након седмог дана уз негативан резултат ПЦР теста урађеног о сопственом трошку.

Узорак за ПЦР тест се може узети најраније шестог дана од почетка карантина.

Сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека 14 дана од дана последњег контакта са ковид-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите - ношење заштитне маске увек кад се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору.

Усвојено је и да су од мере карантина након блиског контакта са ковид-19 случајем изузете све особе које имају доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести ковид-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од последње дозе вакцине.

Затим, од мере карантина су изузети они који имају доказ о прележаној заразној болести у виду позитивног РЕАЛ ТИМЕ ПЦР теста или теста за детекцију антигена, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од дана узорковања.

Уколико је тест за детекцију антигена САРС-ЦоВ-2 урађен у лабораторији у приватној својини, односно није уписан у информациони систем цовид.рс уз резултат теста се мора поседовати извештај лекара из ковид амбуланте или извештај о хоспитализацији (отпусна листа) у којима се потврђује дијагноза болести ковид-19 у периоду када је извршено тестирање, ради прихватања доказа за потребе ослобађања од обавезе карантина/карантина у кућним условима.

Од карантина су изузети они са позитиваним резултатом серолошког тестирања на САРС-ЦоВ-2 С-Протеин (РБД) Иммуноглобулин Г (ИгГ) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву, не старији од 90 дана од дана узорковања.

Особе које су изузете од мере карантина су у обавези да се до истека 14 дана од дана последњег контакта са КОВИД-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите.

Наведене мере саставни су део Стручно-методолошког упутства за спречавање уношења и контролу ширења Ковид-19 у Србији.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести