СКУП ПРОТИВ ГМО Дигли глас против модификоване хране

БЕОГРАД: На Тргу Републике је одржан скуп против ГМО у Србији, са којег је поручено да је ГМО штетан по здравље људи и да ни под какавим изговорима не треба дозволити да уђе у нашу земљу, а да би држава требало да пооштри санкције према онима који имају ГМО засаде. 
с
Фото: Tanjug

Скуп, у организацији удружења Друштво српских домаћина, Здрава Србија и Ко нам трује децу, почео је прикупљањем помоћи за народне кухиње Србима и Косову и Метохије, а завршен шетњом централним градским улицама.

Данило Тврдишић из организације Здрава Србија је рекао да је циљ скупа да се јасно и гласно дигне глас против ГМО хране у Србији односно против притиска на нашу земљу од стране ЕУ да прихватимо закон који би либерализовао узгој и промет ГМО.

Тврдишић је истакао да су истраживања еминентних стручњака показала да ГМО има последице по здравље и да пре свега изазива умор, алергије и стерилитет.

Каже да је тренутни закон добар и рестриктиван за ГМО, али да се стриктно не примењује пошто постоји велика количина засада под ГМО, од чега највише има ГМО соје у Мачви и Војводини.

Фото: Tanjug

Према његовим речима, инспекција годишње пронађе око 40 хектара под ГМО сојом, али се процењује да има око 5.000 хектара под ГМО засадима.

Професор Миладин Шеварлић из организације Друштво спрских домаћина је рекао да сваку манифестацију започињу прикупљањем помоћи за народне кухиње на КиМ и да је циљ данашњег скупа "јавни протест за Србију без ГМО, а нарочито против компаније Монсанто".

Он тврди да се припрема закон који ће дозволити увоз и продају ГМО и производа од ГМО, као и да бити било лоше по здравље грађана и српску пољопривреду.

Фото: Tanjug
EUR/RSD 117.2860
Најновије вести