Случај морбила у Новом Саду, у Србији укупно 25 заражених

Један случај морбила  потврђен је код невакцинисаног деветогодишњег детета из Новог Сада, а на територији Смедерева регистрована су 24 случаја,  саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут.
lekar terapija
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Закључно са јучерашњим даном на територији Смедерева од 24 случаја морбила 23 су потврђена у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", док је једна оболела особа породични контакт са лабораторијски потврђеним случајем.

Ради се о четрнаест невакцинисаних особа испод две године живота, три особе предшколског узраста и седам одраслих особа са непознатим и непотпуним вакциналним статусом, а компликација у виду упале плућа била је присутна код двоје оболеле деце.

 Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" морбиле су потврђене код невакцинисане особе узраста девет година из Новог Сада, како се наводи у саопштењу.

Оболела особа била је најпре хоспитализована у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, одакле је, због компликација основног обољења, упућена у Универзитетску дечју клинику Тиршова која је пријавила случај сумње на морбиле, а Градски завод за јавно здравље Београд спровео је епидемиолошко испитивање.

Из Батута подсећају да је за време трајања пандемије у скоро четвртини земаља света прекидана или одлагана имунизација MMR вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата.

Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата MMR вакцином у последњих 20 година.

 Обухват овом вакцином у другој години живота у 2020. години износио је 78,1 одсто, а у 2021. години свега 74,8 одсто док је обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе исте године износио 85,8 одсто.

Подсећају и да је у последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано око 5.800 оболелих, од којих је 93 одсто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом.

 Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама.

У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

Павле
06.02.2023 • 23:09
Све вам верујем
EUR/RSD 117.1996
Најновије вести