Смањен број давалаца крви, апел грађанима да се одазову

БЕОГРАД: Број добровољних давалаца крви драстично је смањен од појаве корона вируса у Србији, кажу у Институту за трансфузију крви Србије и апелују на све здраве, пунолетне грађане да дају крв како би се обезбедиле неопходне резерве за најугроженије пацијенте.
davaoci krvi, Fonet
Фото: FoNet

Према речима Милице Јовичић из Института за трансфузију крви, у садашњим околоностима, када се изводе само хитне хируршке интервенције, потребно је обезбедити око 200 јединица крви дневно за болнице у Београду и централном региону, и додала да Институт за сада функционише захваљујући раније прикупљеним резервама крви.

„Одзив давалаца је смањен, а прошле седмице је отказано око 20 акција због затварања школа и факултетима у којима у марту , иначе, организујемо највише акција“, рекла је Јовичићева за ТВ Прва и апеловала на свест грађана да и у ванредним ситуацијама има пацијената којима је крв неопходна.

Истакла је да има грађана који се се савесно и одговорно одазивају, али да то није довољно да би се створиле резерве крви и напомиње да ово није ситуација са којом се Институт раније суочио.

„Очекује се да ће ова кризна ситуација изазвана корона вирусом потрајати тако да су свакодневно потребни даваоци крви“, нагласила је Милица Јовичић.

Грађани могу да дају крв у Институту за трансфузију крви радним данима од 7.00 до 18.00, а суботом од 8.00 до 15.00, као и на пунктовима који ће бити организовани на територији града и других општина.

„Јуче је наш аутобус, рецимо,био код старог Меркатора на Новом Београду и скоро 50 грађана је дало крв“, рекла је Милица Јовичић.

Напоменула је да крв могу да дају здраве особе између 18 и 65 година старости, без респираторних симптома и без повишене температуре и особе које нису хронични болесници и не узимају никакву терапију.

Како је рекла, због новонастале ситуације са корона вирусом у Институту одбијају особе које су у протеклих 28 дана боравиле у иностранству.

„Молимо их да испоштују тај период инкубације и да се јаве после тога. Иначе, нема бојазни да се вирус може пренети путем крви, ради се о респираторној инфекцији, тако да се нигде у свету, па ни у Србији, не тестира крв на корона вирус“, навела је Милица Јовичић.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести