СОКОЛОМ ЗА СОКОЛА Кампања Србијавоза за ЗАШТИТУ СТЕПСКОГ СОКОЛА у Србији! Сви који купе возну карту  дају динар за вештачка гнезда и чишћење станишта 

На иницијативу компаније „Србијавоз“, почела је кампања „Соколом за сокола”. Током трајања кампање, чији је главни циљ заштита и очување степског сокола (Falco cherrug), од сваке купљене карте у возу „Соко“ биће одвајан 1 динар за куповину и постављање вештачких гнезда, као и за чишћење дела станишта степског сокола у општини Алибунар.
s
Фото: Ilustracija/srbijavoz.rs

Догађају су присуствовали министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић и партнери пројекта: представници Покрајинског завода за заштиту природе, „Електромреже Србије“, општине Алибунар и Удружења „Млади истраживачи Србије“. Они су купили прве возне карте којима ће се у наредним месецима прикупљати потребна средства, чиме је и званично отпочела кампања која ће трајати од 1. децембра до маја 2024. године, а посебна атракција било је присуство примерка степског сокола и јединствена прилика за многе да се изблиза упознају са овом фасцинантном птицом.

Степски соко, изузетно вредна, ретка и глобално угрожена врста, у последњих двадесетак година, је у посебном фокусу Покрајинског завода за заштиту природе. Овој највећој врсти соколова у Србији прети опасност од непосредног изумирања, јер иако је успео да се прилагоди животу међу ораницама, појавио се нови проблем – недостатак гнездилишта. Степски соко не прави сопствена гнезда, већ их у природи преотима од других птица. Тако је и населио висока и истурена места као што су далеководи. Због тога ће се пројектом „Соколом за сокола“ постављати посебно дизајнирана вештачка гнезда на далеководима, која су се у пракси већ одлично показала. Она ће се, постављати на повољним стаништима за степског сокола, пре свега дуж трасе брзе пруге Београд-Нови Сад, којом саобраћа његов имењак. Покрајински завод за заштиту природе, заједно са осталим партнерима на пројекту, очекује да ће захваљујући овом пројекту степски соко и даље летети небом изнад Србије и бити симбол очувања биолошке разноврсности и добре међусекторске сарадње – изјавио је Станко Косовац, помоћник директора Покрајинског завода за заштиту природе. Косовац се овом приликом захвалио и соколарима Тибору Бузи и Марку Маравићу који су обезбедили да и соко буде на овом догађају.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести