СПРЕЧЕНО даље ширење НАФТНЕ МРЉЕ на Дунаву

НОВИ САД: Руководилац службе за заштиту вода "Вода Војводине" Јован Вигњевић изјавио је данас да је јавно водопривредно предузеће "Србијаводе", у сарадњи са тим предузећем, организовало праћење нафтне мрље која се излила у Дунав и спречавање њеног даљег ширења, као и да не очекује веће еколошке последице.
dunav novi sad, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

"Србијаводе синоћ је развукла мрежу код Батајнице и оставила је током ноћи како би та мрља дошла Дунавом до тог места и била прикупљена са површине Дунава. Узети су узорци са два локалитета код самог брода и у Сремској Каменици, код Новог Сада. Након тога ћемо идентификовати количину загађења, међутим, у том моменту када смо узимали узорак, мрља је већ била отишла", рекао је Вигњевић за Тан‌југ.

Додао је да ћемо у наредним данима видети какве ће бити анализе саме површинске воде и која је то количина загађења.

"У овом тренутку, можемо да кажемо да не очекујемо битније еколошке последице и проблеме по здравље људи и живог света у води и околини. Брод неће наставити са пловидбом, већ ће бити усидрен у Бачкој Паланци, где ће даље друге службе које су надлежне за надзоре да обаве своје увиђаје и тек након тога ћемо видети ко ће бити кажњен, што је веома битно", рекао је Вигњевић. 

Истакао је да би више волео да утичемо да се спрече такве ствари, али када су се већ догодиле, неко мора да буде кажњен.

"Процедура је била да смо по пријави покрајинске водне инспекције изашли на терен, отишли смо у Челарево у присуству полиције, укрцали смо се на тај брод и ту су две надлежне инспекције и полицијска управа за привредни криминал извршиле надзор, направили своје записнике, обавестили тужиоца који ће даље поступати по тим информацијама", навео је Вигњевић. 

Додао је да су на терену биле ангажоване стручне службе водопривредног предузећа "Воде Војводине", водна инспекција, инспекција за безбедност пловидбе, припадници полицијске управе за борбу против привредног криминала у Београду, па чак и Војска Србије која је помагала у организација око ширења мреже. 

МЗЖС: Министарство и данас на терену поводом јучерашњег акцидента код Челарева

Инспекција Министарства заштите животне средине, заједно са надлежним инспекторима и службама и данас је на терену поводом акцидента који се јуче догодио, када се око 30.000 литара нафте излило у Дунав, код Челарева, из брода која плови под бугарском заставом, наводи се у саопштењу Министарства за заштиту животне средине. 

У току је лабораторијска анализа воде са више локалитета на Дунаву коју ради Агенција за заштиту животне средине и први резултати биће познати у току дана.

Током узорковања није уочена промена органолептичких особина воде (видљиве отпадне материје, мирис и боја воде).

Узорци су допремљени у лабораторију да би се одредило присуство нафтних угљоводоника.

У зависности од добијених резултата, приступиће се даљој анализи осталих физичко-хемијских параметара у току данашњег дана.

Према извештајима са терена, угинуће рибе није забележено, а синоћ је код Батајнице развучена и мрежа како би нафтна мрља била прикупљена са површине Дунава.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести