Спутњик V стигао у Србију

БЕОГРАД/МОСКВА: Прве дозе руске вакцине Спутњик V стигле су у Србију, објавили су вечерас београдски медији.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Hans Pennink, File)

Русија је на лабораторијску проверу у Агенцију за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) доставила 20 доза своје вакцине.

У Русији се тренутно развија десетак вакцина против ковида

У Русији се данас развија још најмање десет препарата осим постојећих вакцина против вируса корона Центра „Гамалеја“, Центра "Вектор“ и Центра "Чумаков“, изјавила је данас директорка руске Савезне службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) Ана Попова.

Данас се у земљи развија најмање њих 10, рекла је Попова у интервјуу за телевизију "Русија 1“, одговарајући на питање колико се још вакцина развија у Русији, поред три које су већ познате.

Она је прецизирала да Центар "Вектор“ (научни центар Роспотребнадзора) развија још три вакцине, преноси Спутњик.

Надамо се да ће бити врло успешне. Ту је комбинована вакцина против грипа и вируса корона. Заснована на вирусу морбила. Данас се спроводи читав низ развоја, објаснила је Попова.

Она је истакла да је период испитивања "Векторове“ вакцине "ЕпиВакКорона“ од тренутка имунизације добровољаца шест месеци.

Да би се изабрало три хиљаде, треба да се тестира и разговара с много већим бројем људи, објаснила је директорка Роспотребнадзора.

Како је навела, клиничка испитивања спроводе се на осам клиничких локација у Московској области, у Казању, Тјумењу и Калињинграду.

Морамо да вакцинишемо 3.000 особа. То није толико много, тако да сам сигурна да ћемо то (вакцинацију) учинити за врло кратко време, констатовала је Попова.

Спутњик подсећа да је у октобру председник Русије Владимир Путин објавио регистрацију друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни Научни центар „Вектор“, а која је названа "ЕпиВакКорона“.

Пострегистрациона испитивања вакцине почела су 26. новембра.

Министарство здравља Русије издало је 18. новембра дозволу центру "Вектор" за спровођење пострегистрационих испитивања вакцине против вируса корона "ЕпиВакКорона“.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести