Србија има мању стопу смртности од готово свих у региону

БЕОГРАД: У Србији је стопа смртности од корона вируса 1,93 одсто, како су данас саопштили епидемиолози Кризног штаба за борбу против короне.
korona virus
Фото: pixabay

Према најновијим подацима америчког Универзитета "Џонс Хопкинс", Србија има другу најнижу стопу смртности од корона вируса у поређењу са земљама у региону.

У делу јавности, иначе, влада погрешан утисак да наша земља, и поред рестриктивних мера, има релативно велики број инфицираних и умрлих у поређењу са регионом.

Стопа смртности се, иначе, сматра јединим релевантним упоредивим податком кад је реч о епидемији вируса ковид, јер се број заражених у земљама добија на основу различитих података, који дају другачији резултат.

Статистика Џон Хопкинс универзитета потврђује да је стопа смртности у нашој земљи 1,93 досто.

Највећу стопу, према њиховим подацима, у региону бележи Румунија са 5,1 одсто стопом смртности, затим следи Албанија са 5 одсто, Словенија и Бугарска са по 4,8 одсто, Северна Македонија са 4,3 одсто, Босна и Херцеговина са 3,7 одсто и Хрватска са 2 одсто.

Најнижу стопу, нижу од Србије, има само Црна Гора - 1,3 одсто.

Стопа срмтности је, иначе, према речима др Предрага Кона, и једини поуздан показатељ за поређење ситуације са епидемијом, док подаци о броју заражених нису увек упоредиви, јер се користе различити подаци, па се добијају и различити укупни резултати, а различита је и методологија тестирања.

Једино што, према његовим речима, може да се упоређује је број умрлих на 100.000 становника, то јест морталитет, а све остало је неупоредиво, јер се непрекидно мења.

Тако се, на пример, Сједињене Америчке Државе са више од 660.000 случајева корона вируса и око 33.000 преминулих налазе се на првом месту црне листе корона вируса у свету, али је стопа смртности у Америци од 4,9 одсто ипак значајно нижа од оне коју бележи Белгија, која је јуче са 14 одсто смртности постала водећа по том статичком параметру.

aleks
17.04.2020 • 18:59
Prema podacima na kje se pozivaju i vesto prikrivaju, broj umrlih na milion stanovnika je u Srbiji 13, Hrvatskoj 9, BiH 14, Sev. Makedonija 24, Bugarska 6, MAdjaska 16, Rumunija 21 I Crna Gora 8. Dakel od zemalja koje nas okuzuju, imamo 3 sa primetno manjih brojem, 3 sa primetno vecim brojem i jednu skoro istu, stoje tacno u sredini. Po broju zarazenih smo na samom vrhu ove iste liste, prilicno ubedljivo!
EUR/RSD 117.5918
Најновије вести