Србија кумовала небеским телима, Морава и Власина нова звезда и планета

Гласовима Србије, новооткривена планета и њена звезда у далеком свемиру назване су Власина и Морава.
d
Фото: Промо

Наиме, поводом стогодишњице основања коју ове године обележава Међународна астрономска унија (МАУ), све земље чланице МАУ су имале јединствену прилику да кумују имену једне од новооткривених планета изван Сунчевог система. Именовање егзопланете и њене матичне звезде спроведено је у оквиру конкурса Именуј егзосветове (енг. NameExoWorlds) који је био спроведен током 2019. године.

Србија је добила задатак да предложи и изгласа ново име за звезду WASP-60 и њену планету WASP-60б. Победничка имена овог конкурса објављена су на глобалном догађају који је данас одржан у Паризу, где је званично проглашено да је ново име звезде WASP-60 Морава, док је ново име њене планете WASP-60б Власина; на предлог Србије.

Планетски систем WASP-60 је откривен 2012. године и налази се у правцу сазвежђа Пегаз а удаљен је 1304 светлосне године од Земље. Звезда Морава је жута звезда налик Сунцу, док је њен пратилац Власина гасовита планета налик Јупитеру али са упола мањом масом. За разлику од Јупитера, Власина се окреће око своје матичне звезде на око 100 пута мањем растојању, те док Јупитеру треба скоро 12 година да обиђе један круг око Сунца, Власина направи круг око Мораве за нешто више од четири земаљска дана.

Фото: Промо

МАУ именује планете

МАУ је међународна астрономска организације са више од 10.000 професионалних астронома из више од 90 земаља. Њена мисија је да успоставља и координише међународном сарадњом у астрономији, промовише и штити астрономију као науку у свим аспектима. МАУ је и међународно препозната организација надлежна за доделу назива небеским телима или карактеристичним облицима рељефа на њиховој површини.


Национална комисија за именовање егзопланета је конкурс за именовање планетарног система WASP-60 отворила у мају 2019. године. Конкурс је био отворен за све школе, астрономска удружења и стручне институције широм Србије, који су до 1. јуна ове године имали прилику да доставе своје предлоге за име звезде и планете, сходно правилима прописаним од стране МАУ. Све пристигле предлоге комисија је проверила, те су они који су били у складу са прописаним правилима ушли у гласање које се у Србији одиграло у Ноћи истраживача одржаној 27. септембра. Имена која су добила највише гласова била су Власина и Морава, а  предложило их је  Астрономско друштво Нови Сад. Ова имена инспирисана су једним од највећих речних система у Србији, Великом Моравом, која настаје спајањем Западне и Јужне Мораве, и Власином, као једном од највећих притока Јужне Мораве, а која целом својом дужином протиче кроз Србију.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести