Србија Зиђин Копер помаже санацију последица поплава на подручју Бора

БОР: Компанија Србија Зиђин Копер саопштила је данас да је  уступила своје рударске машине за санацију путева оштећених приликом јунских поплава на подручју Бора, наводећи да би штета од поплава на том подручју била далеко већа да по одлуци њеног руководства Кривељска река није преусмерена на површински коп рудника како не би потпуно поплавила село Велики Кривељ. 
1
Фото: Printscreen/Radio Televizija Bor

Како наводи Србија Зиђин Копер, експлоатација руде у површинском копу је обустављена пошто се, услед велике количине воде и муља, створило велико „језеро“ дубоко 35 метара које се налази на дну копа, а за које ће бити потребна два до три месеца да се исуши и очисти од муља, грања и свега осталог што је река успут понела са собом, а што се пуних 12 сати „лагеровало“ у утроби рудника. 

Механизација јавно-комуналних предузећа увелико ради у атару Кривеља, а од јуче њима су се придружиле и машине Србија Зиђин Копер.

Заједно са представником Савета месне заједнице Кривељ Далибором Станковићем, делегација Србија Зиђин Копер обишла је све локације које по мишљењу мештана села ургентно треба санирати. 

Инспекцијом на терену утврђено је да су оштећени путеви који воде до неколико домаћинстава у Бањици, као и канал изнад овог насеља. 

Потребна је и санација клизишта које се појавило на путу Кривељ село-Мали Кривељ, као и моста код Ујове реке, указали су Кривељани, како је саопштила компанија Зиђин.

Шеф Кабинета генералног директора Србија Зиђин Копер Бранислав Добромировић истакао је да је у насељу Бањица седам домаћинстава након поплава дословце остало одсечено од остатка Кривеља, па је приоритет да се тај пут што пре поправи. 

"Реч је о деоници дужине око два километра, коју ћемо након санације насипати и ризлом. Канал изнад Бањице ћемо очистити и положити нове бетонске цеви. Ти послови су у току и обављају се компанијском комбинованом машином, а утовариваче и камионе ангажоваћемо у санацији клизишта и моста код Ујове реке", објаснио је Добромировић. 

Како је наведено, последице водене стихије се и даље осећају и биће потребно неко време да се санира целокупна штета и у руднику и на путевима и мостовима у околним насељима.   

  "Ипак, менаџмент компаније се слаже да, када се доносе одлуке да ли поплавити рудник или спасити село, или да ли ставити своје запослене, знање и механизацију у корист заједнице која се бори са последицама водене бујице која је задесила цео исток Србије, нема места за двојбу", саопштава Србија Зиђин Копер. 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести