Србијаводе увеле ванредну одбрану од поплава у целој земљи

БЕОГРАД: Србијаводе увеле су јутрос ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Тањугу директор тог предузећа Горан Пузовић.
klimatske promene, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Он је рекао да су падавине током ноћи погодиле Србију и да је тренутно најтежа ситуација у Книћу и Краљеву.

Ванредна одбрана је уведена због актуелних прогноза о порасту водостаја на територији Србије које је издао Републички хидрометеоролошки завод.

Најављено је да се очекују значајне падавине које могу изазвати изливања и плављења на сливовима свих бујучних токова на свим водним подручјима у надлежности ЈВП Србијаводе, саопштило је то предузеће.

На појединим подручјима, према обавештењима добијеним од надлежних служби, већ су евидентирана изливања и плављења.

Због тих најава и пре достизања критеријума из Оперативног плана уводи се ванредна одбрана од поплава на свим објектима из Оперативног плана у надлежности ЈВП Србијаводе, што подразумева све мере и активности за дејство, без одлагања:

Присуство на терену, на најкритичнијим локалитетима уз 24- часовно дежурсто, припреме за правовремене интервенције (људство, механизација, опрема, материјали). 

Такође, контакт са штабовима локалних самоуправа је обавезан, уз примену свих обавеза из Општег плана одбране од поплава (18/19) и Оперативног плана одбране од поплава и леда за 2019. годину (14/19).

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести