Србији потребно да што више грађана користе бицикле

БЕОГРАД: Србији је потребна експанзија бициклизма као одрживог вида саобраћаја који најмање загађује животну средину, заједнички је констатовано на данашњем састанку министра животне средине Горана Тривана са председником УГ "Новосадска бициклистичка иницијатива" (НБИ) Марком Трифковићем.
e
Фото: pixabay.com

Триван је упутио позив свим локалним самоуправама да стварају услове за развој бициклизма у својим срединама, и тако доприносе бољем квалитету ваздуха и здравијој животној средини, саопштило је Министарство екологије после састанка.

До састанка је дошло пошто је НБИ предложила Министарству да се субвенционише куповина бицикала што би био подстицај развоју бициклизма, допринос побољшању квалитета ваздуха и смањењу буке.

НДИ је за градове који су већи, или имају узбрдице, предложила подстицаје за набавку електричних бицикала и промену регулативе у области саобраћаја, како би бициклистички саобраћај био безбеднији и приступачнији.

Триван је размотрио тај предлог и позитивно оценио све иницијативе које подстичу оне видове транспорта и саобраћаја који мање загађују животну средину и имају мањи еколошки отисак.

"Ми подржавамо повећање броја бициклистичких стаза и развој бициклизма у Србији, јер доприноси смањењу загађења ваздуха и очувању животне средине", рекао је мнистар и додао да је рад оваквих удружења у локалним заједницама изузетно значајан.

Марко Трифковић је казао да су активности и циљеви удружења усмерени на конверзију саобраћаја, због чега се залажу да што више грађана као превозно средство користи бицикле и да се успостави неопходна инфраструктура за удобну и безбедну вожњу бициклиста.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести