Стаменковић: Ригорозна контрола поштовања мера

БЕОГРАД: Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић изјавио је данас да су надлежни почели ригорозну контролу поштовања свих противепидемијских мера.
rukavice
Фото: pixabay.com

Стаменковић је за РТС рекао да санитарна и све друге инспекције, комунална милиција и комунална инспекција у овом тренутку усмеравају надзоре према угоститељским објектима, туристичким центрима, објектима за организовање свадби и других приватних прослава, али и према јавном превозу.

Навео је да ће фокус бити на поштовању броја корисника услуга на одређеној површини - поштовање наредбе министра здравља да сваки објекат мора да има обавештење о површини, о броју могућих корисника у односу на квадратуру, у односу на могућност и пружање услуга.

"Посебно ћемо да водимо рачуна о дистанци и о ношењу заштитних маски", истакао је Стаменковић.

Навео је да су у првих 11 дана јула републичке и локалне инспекције извршиле 15.363 надзора и да није било изречених забрана коришћења објеката као што је то било у ранијем периоду.

"Имали смо 37 налога, док смо у јуну имали 242 налога и 11 забрана", навео је Стаменковић. Истакао је да је посебан проблем јавни превоз у коме, како је навео, део грађана, али и возача, не носи маске.

"Апелујем на сва правна лица која се баве јавним превозом да мало пооштре свој унутрашњи надзор, своју унутрашњу контролу јер многи возачи не носе маске, што није добро, дају лош пример грађанима и путницима", нагласио је Стаменковић.

Навео је да грађани имају две опције - да поштују мере или да их не поштују, што би, како је указао, довело до погоршања епидемиолошке ситуације у земљи.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести