Станисављевић: Од недеље редован путнички саобраћај на брзој прузи БГ-НС

БЕОГРАД: Редован путнички железнички саобраћај на брзој прузи Београд - Нови Сад почиње сутра, најавио је Ненад Станисављевић из "Инфраструктура Железнице Србије" и навео да ће на тој прузи свакодневно бити по 16 полазака из Београда и из Новог Сада, од којих по седам директних, без заустављања у успутним станицама.
brzi voz
Фото: Дневник/ В. Фифа

"Од недеље, 20. марта, свакодневно ће између Београда и Новог Сада нови воз великих брзина ''Соко'' саобраћати укупно 32 пута, односно биће по 16 полазака из Београда за Нови Сад и из Новог Сада за Београд", рекао је Станисављевић за Танјуг.

Од тога ће, навео је, "Соко" по седам пута свакога дана из Београда и из Новог Сада саобраћати директно, без заустављања у успутним станицама и стизати између та два града по реду вожње за 36 минута.

Навео је да је реч о Интер Сити возовима који ће из железничке станице Београд Центар за Нови Сад полазити у 5.55, 7.34, 10.05, 14.05, 16.30, 18.03 и 20.05 сати, док ће из Новог Сада за Београд Центар полазити у 7.04, 8.30, 12.01, 16.04, 17.45, 20.01 и 22.02 часова.

Станисављевић је рекао да ће, поред ових седам пари директних возова, између Београда и Новог Сада саобраћати свакодневно и девет пари возова (по девет полазака из Београда и из Новог Сада) који ће стајати у успутним станицама дуж брзе пруге.

Како је рекао, реч је о Регио возовима, који ће свакодневно из Београд Центра за Нови Сад полазити у 6.00, 7.00, 9.03, 11.00, 13.00, 15.15, 17.03, 19.10 и 22.20 сати, док ће из Новог Сада за Београд Центар полазити у 5.28, 7.46, 9.02, 11.01, 13.00, 15.17, 17.03, 19.16 и 21.01 сати.

Навео је да ће Регио возови између Београда и Новог Сада стајати у Тошином бунару, Земуну, Земунском Пољу, Батајници, Новој Пазови, Старој Пазови, Инђији, Бешкој, Сремским Карловцима и Петроварадину.

Станисављевић је истакао да ће "Соко" ову деоницу, уз десет заустављања у успутним станицама, прелазити за 55 – 57 минута.

Брза пруга између Београда и Новог Сада, којом ће возови саобраћати брзином од 200 километара на сат, пуштена је данас у саобраћај у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана, а Станисављевић каже да је то велики искорак не само када је железница у питању, већ и када је држава у питању.

"Ово је један од кључних момената за историју и за развој српских железница, чему смо свакако дали значајан допринос", нагласио је Станисављевић.

Истакао је да су утисци феноменални и да је данашња вожња прошла беспрекорно, са 33 минута путовања од Београда до Новог Сада, те подсетио да је воз на тој релацији некада путовао сат и 45 минута до два сата.

"Што се тиче саме вожње, нема се осећај да воз саобраћа тако брзо, али када погледате на сат видите да сте стигли за 30 и нешто минута, што је изузетно. Сви железничари, и ја лично изузетно смо задовољни и поносни што смо овако нешто дочекали, што је овакав пројекат успешно завршен", рекао је Станисављевић.

Навео је да ће током промотивног периода цена карте у једном правцу бити 300 динара.

"Верујемо да ће све ово - нови возови, нова пруга за велике брзине, уређене и нове железничке станице и промотивна цена довести велики број путника у ове возове, чак и ако немају неку посебну потребу већ да макар туристички виде како ти возови изгледају и да се увере да после деценија стагнације железница у нашој земљи данас заиста имамо возове и пругу каквима можемо да будемо поносни", рекао је Станисављевић.

Навео је да је планирано да промотивни период, што се тиче цене, траје до краја априла.

"Што се тиче реда вожње, пратићемо ситуацију. Пратићемо интересовање путника и реаговати јер нам је циљ да вратимо поверење код путника у железницу", истакао је Станисављевић.

Навео је да се карте могу купити на шалтерима, али и на картоматима који су, додао је, постављени у свим станицама.

"То је једна од новина која је направљена на свим станицама. Не морате да чекате на шалтеру, довољно је да дођете на станицу и на картоматима купите возну карту што је наша компанија ''Србија воз'' први пут на овај начин решила", додао је Станисављевић.

Dario
19.03.2022 • 19:07
Neverovatno, još nije krenuo zvanično saobraćaj, a već promene. Ovih dana je pisano da će biti tri vrste vozova, a sada najednom samo dva, ovaj super brzi i ovaj super spori. Šta reći,a ne zaplakati!!!
EUR/RSD 117.3374
Најновије вести