Стећи поверење у институције система

Награду “Дуга” за допринос борби против хомофобије и трансфобије за 2015/2016. освојио је официр за везу са ЛГБТ заједницом МУП-а Александар Стојменовић, а награду

 му је уручила прошлогодишња добитница министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је поручила да је награда отишла у праве руке.

Како је речено на додели у Скупштини града Београда, Стојменовић, који је почетком 2014. именован за официра за везу са ЛГБТ заједницом, непрекидно ради на случајевима насиља и дискриминације припадника те заједнице, с циљем да повећа поверење ЛГБТ популације, као и број пријављених и процесуираних случајева.

- Поуздање значи да, ако је нешто вредност коју поштујемо у друштву и ако је гарантовано Уставом и законом, онда институције треба да по дефиницији штите и унапређују та права, док појединци могу само личним ентузијазмом и ангажовањем да буду препознати као људи који томе доприносе - рекла је министарка, истакавши да наше друштво није стагнирало по питању поштовања и унапређења људских и мањинских права.- Предрасуде се тешко мењају, али то су они мали кораци којима се мењају велике ствари у друштву - рекла је Јоксимовић.

Захваљујући у лично име и име МУП-а, Стојменовић је рекао да је награда за њега и част и обавеза и да му је драго што је као официр МУП-а за везу с ЛГБТ заједницом, који је притом и члан те заједнице, номинован и посебно што је добио награду.Он је додао да је од 2014. настављено с активностима на развоју полицијске етике и обуке, као и комуникације и сарадње са ЛГБТ заједницом. У претходном периоду су и у другим полицијским управама именовани официри за везу, сачињен је нацрт приручника за рад полиције с ЛГБТ заједницом, остварена значајна сарадња с организаторима Параде поноса и Транспараде.

 

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести