Стефановић: Обавезни војни рок је реална потреба војске

НИШ: Министар одбране Небојша Стефановић оценио је да је увођење обавезног војног рока у Србији реална потреба војске, али да не може да каже да ће одлука о томе бити донета ове године зато што, како наводи, има много аспеката на које мора да се рачуна.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/video
Фото: Министар одбране Небојша Стефановић, Фото: Танјуг/видео

Стефановић је навео да је намера да се почне озбиљна расправа о томе како одлука о обавезном служењу војног рока не би била паушално донета, те додао да Министарство одбране припрема нормативна, законска решења и подзаконске акте.

Додао је да је Генералштаб дао своје мишљење о томе, због чега сматрају да нам је потребно увођење редовног служења војног рока.

"Поред мог опредељња да мислим да је то заиста важно и потребно, то јесте и реална потреба војске. Нама треба још војника и драго ми је да видим повећање броја војника на добровољном служењу војног рока, али наравно да још увек није довољно", рекао је Стефановић.

Додао је да се ради на повећању њиховог стандарда, као и да се размишља о различитим моделима служења редовног војног рока.

"Хоћемо да када донесемо одлуку, спреман сам да станем иза тога као министар одбране, да то буде одлука коју ћемо детаљно да образложимо и покажемо шта су модели и квалитет који ће млади људи који дођу да служе војни рок добити и напустити војску са тим, а неки можда остати да раде и даље у војсци", рекао је Стефановић и додао:

"Не желим да они доживљавјау да долазе у војску да би очистили ово парче писте или косили траву. Нама они требају у војсци да би научили војничку вештину и да би наша војска имала војнике на које може да рачуна и да смо спемни да бранимо своју земљу у случају да то буде потребно".

Стефановић је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловицем и амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем обишао учеснике билатералне тактичке вежбе Војске Србије и Оружаних снага САД под називом "Небески мост 21" на аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу.

marica hrdalo
16.09.2021 • 21:22
aha hahahahahaha
EUR/RSD 117.5838
Најновије вести