Стефановић: Србија безбедна земља

БЕОГРАД: Сваки човек у Србији може и треба да се осећа безбедно, каже министар одбране Небојша Стефановић и додаје да безбедносне службе раде свој посао.
stefanovich
Фото: Танјуг (Видео)/Небојша Стефановић

Он је за Тв Пинк навео да као шеф Бироа за координацију служби безбедности сваког дана добија информације који су изазови и претње за нашу земљу .

Наше службе свакога дана, заједно са надлежним тужилаштвом, разматрају све изазове и претње које нам се дешавају. Грађани треба да знају да је наша земља безбедна, стабилна, рекао је Стефановић.

Како каже сигурност и безбедност увек треба посматрати регионално, јер је стабилност региона једна од важних претпоставки за стабилност Србије.

Нама одговара да све наше суседне земље буду стабилне, безбедне. Уколико је нека од земаља настабилна, са политичким превирањима, слабом економијом то је плодно тло за развој екстремизма, што прети да се прелије и код нас, рекао је он.

Тероризам и повратак људи са ратишта је глобална претња, а Стефановић наводи да је то један од изазова где нема непосредње претње по Србију, али да мора стално да се прати ситуација.

Сваког дана службе безбедности сагледавају ситуацију и труде се да не постоји пропуст било да се ради о мигрантима, повратницима с ратишта, рекао је он.

Додаје да су данас све учесталије хибридне претње земљама, где се као моћно оружје користи економија.

Када некоме желите да нашкодите ви му уништите економију. Тада држава не може да опрема војску, не може да исплаћује плате и пензије, користе се медији за пласирање лажних вести. Када ослабе земљу онда спроведу своје политичке, војне, економске циљеве, навео је он.

Као пример навео је епидемију ковид 19, која угрожава економске ресурсе свих земаља и једини начин да се заустави је вакцинација.

Јаком антивакциналном кампањом, како је навео, могу да дестимулишу грађане да се вакцинишу, а то значи да нема економије.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести