Стевановић: Не постоји лек против Kовид-19

БЕОГРАД:Директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић изјавио је вечерас да не постоји лек против вируса Kовид-19, а да се у лечењу пацијената користе лекови када болест постане симптоматична.
goran stevanovic, Tanjug/Slobodan Miljević
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

"Кратко и јасно - лек не постоји. Сви лекови који се користе у лечењу Ковида једино служе за лечење болести када постане симптоматична. Не постоји лек, ми лекари користимо само здравствену опрему. Нема превентивног лека", рекао је Стевановић.

Гостујући на Тв Прва, он је навео да се у лечењу оболелих пацијената користе терапијски протоколи, који су ствар струке и нису за приче на друштвеним мрежама и медијима.

"Те протоколе је одредила струка, јасно су прописани, достављени свим здравственим установама и доступни су свим здравтсвеним радницима", рекао је Стевановић.

Говорећи о методама кинеских и руских лекара, Стевановић је рекао да они имају разлике у ставовима и приступима шта више да се користи у лечењу.

"Ми покушавамо да све то прилагодимо нашим условима. Битно је што више смањити број контаката и смањити пут ширења епидемије. Протоколи се разликују од клиничке слике, стања, претходне примене, старости...", рекао је Стевановић.

Он је додао да ако се Ковид-19 понаша као сви други вируси, он ће чекати својих "нових пет минута", а да је на нама да се боље припремимо на нову епизоду која би, како каже, могла да се појави за пар месеци, за пар година, а можда и никад.

Стевановић: Kовид-19 још непознаница, учимо сваки дан

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић изјавио је вечерас да је нови корона вирус Ковид-19 још непознаница и да не може да се предвиди његов развој.

Стевановић је гостујући на телевизији Прва рекао да се о вирусу сваки дан сазна нешто ново.

"Сваки дан сазнамо шта су урадиле колеге у свету. Још га не познајемо довољно добро да кажемо да можемо да га предвидимо", рекао је Стевановић и поновио да је главни начин преноса вируса капљичним путем, на даљину 1,5 до два метра.

Упитан да ли очекује да крива оболелих и преминулих почне да расте, Стевановић каже да је Србија на време почела да се спрема, да је на време припремила ресурсе и да мора да буде спремна за најгори сценарио.

"Мислим да смо за шест до осам недеља активне припреме урадили огроман посао. Огроман је рад наших епидемиолога и освојилио смо четири недеље пре првог случаја. Наше су цифре бар десетак пута мање од земаља попут Италије и Шпаније у овој временској тачки", рекао је Стевановић.

Стевановић: Да ли остају последице, зависи од тока болести

Да ли ће излечени од вируса Цовид-19 имати последице након излечења, зависи од самог тока болести, изјавио је вечерас директор Клинике за инфективне и тропске болестти Горан Стевановић.

Стевановић је за тв Прва рекао да пацијенти који су имали лакшу клиничку слику неће имати никакве последице, док ће се последице код пацијената који су били на респиратортима и имали тежу слику, последице сагледати када све прође.

Како је рекао, до сада је отпуштено са лечења око 60 излечених од корона вируса, који су имали лакшу клиничку слику, а да се наредних дана очекује већи број отпуштених.

"Лечење дуго траје, код неких и неколико недеља", рекао је Стевановић.

Говорећи о томе које су групе високоризичне, он је поред старијих од 65 година и хроничних болесника, навео и оне са поремећајем ендокринолошког система, односно особе оболеле од дијабетеса и гојазне.

"Особе које имају велику масу, без обзира да ли су гојазне или крупне или имају велику мишићну масу, имају проблем са применом вештачке вентилације. Зато су гојазне у посебном ризику. То се односи на метаболичке поремећаје и они другачије реагују на инфекцију", рекао је Стевановић.

Стевановић потврдио да је др Ракић самовољно напустио Клинику

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић потврдио је вечерас да је доктор Миодраг Ракић, оболео од вируса Ковид-19, самовољно напустио Клинику за инфективне и тропске болести.

Он је гостујући на тв Прва рекао да је Клиника поступила по закону и одмах његов нестанак пријавила полицији.

"Када се неко смести у болницу, лекари преузимају бригу о њему. Када оде из болнице без отпусне листе ми пријављујемо полицији", рекао је Стевановић и додао да је академик Ракић до сада једини пацијент оболео од корона вируса који је напустио болницу.

Стевановић је додао и да је законом загарантовано да пацијент има право да бира институцију у којој ће да се лечи, "сходно њеним капацитетима", али не у оваквим ситуацијама.

"У околностима када имате велики прилив болесника и када болест напредује, велика је неодговорност мењати болницу, пре свега према самом себи", рекао је Стевановић.

Академик Ракић је, према писању медија из Инфективне клинике отишао, на своју руку, у болницу др Драгиша Мишовић.

Стевановић: Већи број оболелих резултат понашања пре седам дана

Повећани број оболелих од новог корона вируса је резултат нашег понашања у претходних пет до седам дана, изјавио је вечерас директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић.

"Видећемо за следећи викенд какви смо били овог викенда. Ако је мањи број, онда смо били добри. Бројке говоре да смо у понашању били лоши претходни викенд", рекао је Стевановић.

Гостујући на тв Прва, он је казао да је од почетка епидемије новог корона вируса мобилисан читав здравствени систем, а да на Клиници ради 40 одсто персонала који никада пре нису радили на Инфективној клиници.

Стевановић је навео да је ограничен број инфектолога, али када се деси нешто овако, инфектолози се шаљу у друге болнице где обучавају колеге.

Говорећи о оболелим здравственим радницима, Стевановић је рекао да је упалу плућа има један лекар, док три медицинске сестре имају лакшу клиничку слику болести.

ime
05.04.2020 • 23:28
Lek za korona virus postoji . Isto ono sto je za sve ostale viruse.
Pauling
05.04.2020 • 23:30
Lek postoji
EUR/RSD 117.5794
Најновије вести