Стручњаци: Торнадо или пијавица биће све чешћи у Србији

БЕОГРАД: Торнада или пијавице биће све чешћа појава у Србији, јер су услови који то омогућавају данас много погоднији  него пре 50 година, рекли су стручњаци.
pijavica printscreen.
Фото: Facebook printscreen

Последица свега тога су климатске промене и повећање температуре за један степен, рекао је за “Блиц” доцент на Институту за метеорологију Физичког факултета у Београду Владимир Ђурђевић.

Разлози за ове појаве су ти што је данас температура топлија за један степен, а да ваздух може у себи да садржи седам процената више водене паре, која представља гориво за све те процесе у атмосфери. Па тако сада имамо чешће и јаче појаве града, грмљавина, па и стварање торнада, рекао је Ђурђевић.

Стручњаци појашњавају да се пијавице појављују као последица разлике у блиском сусрету два притиска, мешања топлог и хладног ваздуха у атмосфери.
Појава торнада на Балкану, као и у Европи није интензивна као у Америци, али могу да се јаве. 

Торнадо ће се пре јавити у Немачкој, Пољској и Чешкој него у Србији.

То што грађани Србије имају прилике да виде на овом поднебљу је такозвани левкасти облак или пијавица у покушају. Када овакав облак дотакне тло, онда постаје пијавица или торнадо. Овакав облак док не додирне тло не изазива штету, а после спуштања на тло долази до штете која зависи од многих метеоролошких услова, појаснио је он.

Ђурђевић каже да се, с обзиром на климатске промене, очекује да појава пијавица у Србији, а и штете од њих, буде све чешће. Он, међутим, напомиње да ће то највероватније бити торнадо слабијег интензитета, са ознакама С0 и С1.

У нашој земљи се свако лето појави неколико пијавица, најчешће у Војводини, јер је за њихову појаву потребно да подлога буде равна.

Најчешће се јављају у летњим месецима, и то у виду слоновске сурле која спаја тло с подножјем грмљавинског облака. У стању је да подиже стоку и веће предмете. Његова јачина износи и до 200 километара на сат, обицно је ширине од 20 до 30 метара, а траје десетак минута, рекао је Ђурђевић.

EUR/RSD 117.9125
Најновије вести