Ступају на снагу блажа анти-ковид ограничења на КиМ

ПРИШТИНА: Влада у Приштини је на данашњем састанку донела одлуку о општим и посебним мерама за контролу, спречавање и борбу против пандемије ковид-19, а осим што су нека ограничења ублажена нема већих промена у односу на оно што је већ на снази.
korona kovid
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Грађани ће имати право да се слободно крећу до 00.00 часова, а не до 22 часа, како је важило до сада, преноси приштинска ''Коха диторе''.

Још увек су на снази мере обавезног ношења маски , а угоститељским објектима је дозвољен рад од 5 до 23 часа, а не као раније, када су могли да раде до 21.30.

Дозвољава се окупљање до 70 особа на отвореном и до 30 особа у затвореним просторијама.

Настава ће се од сада редовно одвијати у свим предшколским и дневним боравцима, а уз физичко присуство предвиђено је да се наставни процес од сада одвија у свим установама предуниверзитетског образовања, као и у високошколским установама, под условом да групе од преко 50 људи буду просторима гд заузимају највише 50 одсто капацитета.

Сахране су дозвољене само уз учешће уже породице, уз одржавање физичке дистанце од једног метра.

На снази остаје мера поседовања потврде о примљеној вакцини против корона вируса или негативан тест приликом уласка у институције, угоститељске објекте и тржне центре.

Истиче се да су нове мере усвојене у складу са подацима о епидемиолошкој ситуацији која је стабилна, али ризик остаје јер делта сој наставља да доминира, и препорукама Института за јавно здравље, у циљу очувања здравља и спречавања ширења корона вируса.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести