Судовима препоручено да суде и током јула и августа

БЕОГРАД: Управе Првог и Другог основног суда у Београду препоручиле су својим судијама да, ради надокнаде суђења која су била одложена током ванредног стања и заштите права на суђење у разумном року, заказују суђења и током јула и августа, када је махом уобичајена летња пауза у раду судова.
sud, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Сви позиви за суђења која су одложена током ванредног стања странкама ће бити послати писаним путем.

Иначе је уобичајено да се крајем јула и током августа суђења не одржавају осим у баш хитним случајевима, а ради коришћења годишњих одмора.

Ова два суда су у својим упутствима за организацију рада, која су објављена на сајтовима, дали смернице судијама за рад у наредном периоду, до проглашења престанка епидемије вируса Ковид 19.

Судије ће такође бити дужне да у наредном периоду, до краја радног времена, за сутрашњи дан доставе судској стражи списак предмета са таксативно наведеним учесницима у тим предметима који су позвани да сутра приступе у суд.

Шалтери пријема, писарнице и шалтери за подношење захтева за издавање уверења радиће од 9.00 до 13 сати, као и службе за међународну правну помоћ за коју ће термини морати да се закажу телефоном.

Разгледање списа предмета моћи ће да се обави од 9.00 до 14 сати, али ће такође морати да се закаже телефоном.

Остали судови такође би требало да организују рад у складу са својим могућностима и да упутство о томе објаве на сајтовима и улазима у судске зграде.

EUR/RSD 117.3307
Најновије вести