Свечаност поводом осам векова аутокефалности СПЦ

БЕОГРАД: Свечаном академијом у Храму Светог Саве, Српска православна црква и Град Београд обележили су вечерас, у присуству патријарха Иринеја, 800 година аутокефалности СПЦ.
crkva akademija, fonet
Фото: FoNet

"Београд вечерас с поносом слави осам векова аутокефалности СПЦ. Осам векова постојања наше цркве је осам векова постојања наше државе. То је и јасан доказ да смо ми један од најстаријих народа са дугом државном и црквеном традицијом", рекао је заменик градоначелника Горан Весић за Танјуг уочи свечаности.

Он је најавио да ће у наредној години бити завршен Храм Светог Саве, а биће уређена и читава околина храма.

Фото: FoNet

"Наредну годину Београд очекује са пуним поносом, јер коначно можемо да кажемо да се са пуним поносом сећамо своје историје, да се ње не стидимо, већ да је истичемо, да је се сећамо како бисмо обезбедили за грађане бољу будућност и корачали као народ напред", закључио је Весић.

Он је додао да је Србија пре осам векова, поред аутокефалности цркве, добила законоправило, крмчију Светог Саве односно, први српски устав, тако да ове године можемо да кажемо да славимо осам векова уставности.

Фото: FoNet

"Мало је народа у свету који могу да се подиче уставношћу дугом толико векова као и постањем сопствене државе. Управо зато овај догађај је за нас важан да се подсетимо тога шта смо били, да чувамо успомену на нашу уставност, државу и цркву", рекао је Весић.

Свечаности у крипти Храма присуствовали су и потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, председник Српске листе Горан Ракић и бројни представници културног и јавног живота Србије.

Фото: FoNet
EUR/RSD 117.5833
Најновије вести