Светски дан борбе против рака код деце - подршка храброј деци

Свакога дана у Србији једо дете оболи од карцинома, односно од 300 до 350 деце годишње оболи од неке малигне болести, а једно дете недељно премине од рака - каже председница Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) Јоланд Корора и позива све грађане да се придруже акцији које ово удружење организује данас од 12 до 14 часова на трговима више од 20 градова Србије поводом Светског дана борбе против рака код деце, како би дали подршку свим малишанима који се боре против опаке болести и сетили се оних који су битку изгубили.
1
Фото: Youtube Printscreen

У Новом Саду програм почиње у 12 сати на Тргу слободе, а улчествују дечји хорови, јунак “Државног посла” Торбица, Друштво ментално недовољно рзвијених особа, Црвени крст, ђаци и нставници Медицинске школе “7. април”, лекари и медицинске сестре са Одељења дечје онкологије Дечје болнице, студнети ТИМС-а и Фармацеутског факултета, као и представници Града, а водитељка програма је Јелена Бачић Алимпић.

- И ове године акција се одвија под слоганом “И ја се борим”. На Тргу слободе ће бити постављени штандови, на којима ће грађани моћи да купе промотивни материјал НУРДОР-а, сви могу да пошаљу СМС на број 1150, чиме ће 100 динара донирати нашем удружењу, а у многим кафићима у центру града ће у то време бити организована и “Хуманитарна кафа”, што значи да ће новац од сваке попијене кафе такође бити прослеђен НУРДОР-у. У 13 часова ће деца која су се излечила пустити велики балон у облику срца напуњен хелијумом - навела је Корора и додала како су ранијих година пуштали стотине балона, али је сада на глобалном нивоу несташица хелијума, те ће у свим градовима пустити симболично по један балон.

Фото: Јоланд Корора

Новац који буде прикупљен од слања СМС биће уложен у нови пројекат НУРДОР-а, изградњу још једне родитељске куће у Београду. Како објашњава Корора, у Београду постоје три родитељске куће, од којих је једна НУРОДОР-ова, а две су добијене на коришћење од Дирекције за одузету имовину и нису у власништву организације. Родитељске куће су место на којем деца током лечења бораве са породицама, а у питању су породице из мањих средина, које нису у могућности да у Београду обезбеде смештај.

- Овогодишња акција је прилика да се боримо за још једну родитељску кућу у Београду, јер иако има три куће у Београду, то није довољан капацитет. Имамо велики број болесне деце и све је више њих којима је потребан смештај у родитељским кућама. За нову родитељску кућу потребно нам је отприлике иста сума новца као и за изградњу дечје онкологије у Нишу, односно око милион евра. сада тражимо плац, јер нам је потребно трајно решење - навела је Корора и додала како је и даље леукемија најчешћи малигнитет код деце, али је све више јављају и солидни тумори.

Сваког 15. фебруара у свету се обележава Дан деце оболеле од рака, а НУРДОР се већ пуних 15 година заједно са пријатељима, родитељима, волонтерима и јавним личностима, бори за већу видљивост питања малигних обољења код деце и проблема са којима се ове породице сусрећу, као и постизање већег сензибилитета друштвене заједнице.


Подршку добило 1.500 породица

Ове године НУРДОР обележава 15 година постојања и за ово време кроз удружење је прошло више од 1.500 породица којима је пружена подршка у лечењу и након њега, више од 1.000 потпуно бесплатних рехабилитација организовано је за децу која су победила болест, изграђено је пет родитељских кућа и једна потпуно нова болница, а више од 1000 посебно едукованих волонтера поклонило је више од 100.000 сати волонтерског рада у пружању подршке кроз разне активности за унапређење услова лечења и бриге о деци оболелој од малигних болести.


Кроз кампању подстичу како појединце, тако и компаније на активно узимање учешћа у пројектима којима заједнички олакшавају храбрим малишанима и њиховим родитељима процес лечења. Ова кампања резултирала је прошле године отварањем новог крила Клинике за дечје интерне болести у Нишу, хемато-онколошког одељења у које су грађани Србије кроз донације уложили више од 100 милиона динара.

Хуманитарне акције подршке НУРДОР данас ће ће осим у Новом Саду, организовати и у Београду, Нишу, Крагујевцу, Чачку, Ужицу, Суботици, Краљеву, Смедереву, Зрењанину, Шапцу, Смедеревској Паланци, Аранђеловцу, Ивањици, Ваљеву, Убу, Рековцу, Пријепољу, Трстенику, Сомбору, Сремској Митровици, Лесковцу, Вршцу, Пироту, Врању, Лебану, Лазаревцу, Крушевцу, Прокупљу, Новом Пазару, Сурдулици, Бору, Горњем Милановцу и Врњачкој Бањи.

Љ. Петровић

Фото: НУРДОР

1. Акције у 34 града у Србији

2.

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести