Сворцан: Апелујем на грађане да помогну да лечимо људе

БЕОГРАД: Директор Клиничко-болничког центра "Звездара" Петар Сворцан апеловао је вечерас на грађане Србије да максимално следе упутства струке и да својим одговорним понашањем помогну лекарима и здравственим радницима у борби са вирусом корона.
kbc zemun
Фото: Tanjug (kbczemun.bg.ac.rs)

Он је додао да је капацитет београдских установа и болница "пред пуцањем", те навео да није добро окупљати се на демонстрацијама у овом тешком периоду.

"Сви кад видимо одређена окупљања, да ли су славља, свадбе, демонстрације итд, она са здравственог становишта представљају ризик. Ми размишљамо седам дана унапред, да су то кандидати који ће се вероватно заразити", казао је Сворцан за Прву телевизију.

Како каже, знак да су у овом тренутку капацитети у Београду максимално попуњени је што су отворене ковид болнице ван Београда, у Пожаревцу, Смедереву, Младеновцу, а од сутра, додаје, у Шапцу и Чачку.

"Дајте да сви будемо јединствени, да држимо дистанцу, носимо маске јер то је једини начин да превазиђемо проблем. Ниједан систем нема неограничени капацитет а ми смо на ивици", упозорава Сворцан.

Каже да грађани могу да помогну једино тако што ће поштовати мере и избегавати окупљања и дружења.

"Биће времена за окупљања и дружења. Надам се да ће схватити озбиљност ситуације", закључио је директор КБЦ Звездара.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести