Тамара Вучић: Да деца расту здрава и срећна

БЕОГРАД: Србија ће већ 2023. године добити Национални центар за рани развој деце и инклузију, на иницијативу супруге председника Тамаре Вучић, која истиче да јој је жеља да сваки родитељ има исту прилику за одгајање потомства, независно да ли живи у Београду или другом месту.
tamara vucic
Фото: Youtube Printscreen

Тамара Вучић каже да би идеја о Националном центру "Украс света" остала само на папиру да је нису препознали струка, домаћи експерти, представници родитеља са развојним тешкоћама и релевантна министарства.

“Кажу да човек из сопственог искуства најбоље може да препозна потребе других. Када се наш син Вукан родио, као сви брижни родитељи и ми смо пролазили кроз разне недоумице, питања, ослањали се на информације добијене од пријатеља, са интернета. Срећом, сваку ту информацију или савет могли смо да проверимо у директној комуникацији са докторима, што нам је, посебно у првих годину дана, умногоме олакшало родитељски посао”, рекла је Вучић у интервјуу за лист “Вести”.

Она је објаснила да јој се деја о Националном центру за рани развој деце и инклузију родила из захвалности што јој се пружа таква могућност, али и из жеље да се обезбеди иста прилика за сваког родитеља као и због препознавања важности осетљивог периода у животу сваког детета и сваког родитеља или старатеља.

Вучић је указала да, према већини истраживања, првих три, односно пет година живота чини основу за креирање и одређивање чак до 70 одсто каснијег развоја детета.

Објашњава и да је идеја да се фокус стави на породицу, јер је, како истиче, једини исправан начин да се заиста помогне деци, да се оснаже и охрабре они којима деца највише верују и са којима проводе највише времена, а то су њихови родитељи и старатељи.

Према њеним речима, Центар је замишљен као јединствена установа која има свеобухватан приступ раном развоју деце.

“То ће бити дом за све којима помоћ треба, било да су у питању деца са развојним кашњењима, заостајањима у развоју или деца потпуно редовног развоја”, рекла је Вучић.

Посебна жеља је, како каже, усредсређивање на рану детекцију и рану интервенцију, како би се предупредиле озбиљне последице, а животи деце продужили и олакшали.

У том смислу, посебан правац деловања биће научно-истраживачки центар, како би се обезбедио простор за научно усавршавање, размену искустава и добрих пракси.

“То је једини начин да, кроз заједничко деловање, начинимо озбиљну промену”, уверена је Тамара Вучић.

Она је додала и да Центар неће бити од посебне користи уколико се не препозна значај саме теме, не подигне свест о раном развоју деце, а “медијска светла” уступе људима који су изучавању тог периода у животу детета посветили цело своје образовање.

Такође, каже да су започете едукације за примену програма раних интервенција кроз обуку стручњака из области здравља, социјалне заштите и предшколског васпитања и образовања, а циљ је да се унапреде услуге развојних саветовалишта у целој Србији, као мрежа подршке раду будућег Центра.

На питање да ли је реално очекивати да деца са сличним проблемима из региона и шире добију помоћ у Србији, Вучић каже да је амбиција чланова Радне групе, и њена лична жеља, да Центар буде регионални “хаб”.

“За то свакако имамо потенцијала, одличних стручњака, посвећених и радних. Није тајна да већ сада имамо велику посету из суседних земаља када је ова тема у питању. Нашим експертима се верује, једини проблем је што их нема довољно. Оно што је важно истаћи јесте да се плански приступа решавању и овог проблема”, рекла је Вучић.

Упитана да ли Србија, уз ову установу, стаје раме уз раме са развијеним земљама у области медицинске помоћи, Вучић је истакла да је наша земља стручност и вештину показали кроз управљање кризом изазваном ковидом 19, посебно у првом налету, када се ни богатије и наизглед организованије земље од нас, нису добро снашле.

“Србија има добар здравствени систем и дивне медицинске раднике који раде даноноћно како би сачували људске животе. Центар је начин да системски и стратешки приступимо једној од најважнијих тема. У изградњи здраве нације треба кренути од почетка”, поручила је Тамара Вучић.

На питање да ли будући Центар, једини таквог обима у Европи, значи и могућност да се помогне нашим људима у дијаспори који имају децу са проблемима у развоју, Вучић је одговорила да ће то свакако бити случај, јер су то наши људи, држављани наше земље, ма где да тренутно живе.

“Имам доста познаника и пријатеља које је живот, стицајем околности, одвео далеко од домовине. Сви до једног желе да се, пре или касније, врате у Србију, а неки су то већ учинили. Ми данас градимо такву Србију, у коју желе људи да се врате”, рекла је она.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести