Температуре океана достигле нови рекорд у 2019. години

Температура океана достигла је нови рекорд у 2019. години, што показује убрзано загревање планете, пише Гардиан.
1
Фото: pixabay.com

Светски океани највећи су показатељи климатске кризе због тога што апсорбирају више од 90 посто топлине заробљене гасовима које емитију сагоревања фосилних горива, уништавања шума и других људских активности.

Нове анализе показују како су протеклих пет година измерене највеће температуре океана, док су и протеклих десет година биле рекордне температуре. Количина повећане топлоте у океанима једнака је томе да свака особа на нашој планети држи упаљено стотину микроталасни пећница цели дан и ноћ, пише Гардиан.

Врући океани доводе до јачих олуја и нарушавају водени циклус, што значи више поплава, суша и пожара, као и неумољив пораст нивоа мора. Високе температуре штете и животу у морима, при чему се број морских топлотних валова нагло повећава.

Најчешћа мера глобалног загревања је просечна температура површинског ваздуха јер ту људи живе. Међутим, природни климатски феномени, попут Ел Нињо догађаја, значе да то може бити поприлично променљиво из године у годину.

"Океани су заиста оно што вам говори колико брзо се Земља загрејава. Посматрајући океане, видимо стално, непрекидно и убрзавајуће загревање наше планете. Ово је страшна вест", казао је професор Џон Абрахам са Универзитета Ст Томас у Минесоти који је водио истраживање о загревању океана.

Истраживачи су открили да 2019. није била само најтоплија година, већ се у њој бележи и највећи пораст температуре океана у целој протеклој деценији.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести