Тиодоровић: Стање катастрофа, вирус не признаје српски инат

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног стаба Бранислав Тиодоровић данас је за Танјуг телевизију рекао да ситуација није ванредна, као што кажу неке његове колеге, већ катастрофална, и да корона вирус не признаје "српски инат".
tiodorovic
Фото: Танјуг (видео)

Према његовим речима, ситуација у земљи мора под хитно да се решава најригорознијим мерама и великим обухватом вакцинације у што краћем времену.

"Верујем да ћемо следеће недеље бити у ситуацији да проценимо да је ова мера дала на почетку неки резултат јер смо то видели на пунктовма за вакцинацију, али је још далеко од онога што желимо да постигнемо", рекао је он.

Тиодоровић сматра да морамо на 10 дана увести врло рестриктивна ограничења која ће се односити на све, осим објеката за снабдевање хране, апотеке и горива, а све остало мора бити рестриктивно.

Он је приметио да се млади људи окупљају јер желе да задрже ноћни живот и обезбеде себи спокојан боравак, али није спокојно бити у касним сатима у великој гужви и да има пуно пуних ноћних клубова и ресторана које комунални инспектори не могу да контролишу.

Тиодоровић је издвојио културне манифестације као што су позоришта да се држе прописаних мера физичког растојања и ношења маски, али да то није случај у тржним центрима и јавном превозу.

"Потребна нам је већа и оштрија контрола са кажњавањем и то врло ригорозним да бисмо могли за 10 дана, иако није ни тих 10 дана довољно, постићи да направимо пресек и створимо контролисану ситуацију", рекао је он.

Ми од почетка јула предлажемо Ковид-19 пропуснице за све људе које ће важити 24 сата и то није никаква дискриминација и никакво угрожавање људских права ако се уважавају и остала услови, тестирање, антигенски тестови и прележан Ковид-19, рекао је Тиодоровић.

"Ја бих ипак апеловао на наше грађане да се вакцинишу ако желимо да живимо као у Италији, Данској, Норвешкој, Португалији. Када питамо грађане они неће да се вакцинишу, неће тестове, неће Ковид-19, када их питамо шта хоћете, они кажу оћемо-нећемо. То личи на наш српски инат, али вирус не признаје инат", објаснио је Тиодоровић.

Педијатри који имају увид у укупно обољевање деце до 18 година, пријавили су страшно повећање случајева, које се може упоредити са два одсто у претходним таласима, које је сада између 10 и 15 одсто, рекао је он.

Тиодоровић је објаснио да се деца не тестирају довољно и да по свим светским студијама деца од 1. до 4. разреда су најмање угрожена, али да би децу од 5. до 8. разреда требало ставити у исти однос са средњошколцима.

Што се тиче факултета, Тиодоровић је похвалио Медицински факултет у Београду који је обезбедио својим студентима да ако желе да присуствују практичној настави, а сваки будући доктор би требало да ради са пацијентима, да морају бити вакцинисани.

Треба похвалити и Правни факултет у Београду, додао је, који је организовао трибину на којој су млади људи могли да се информишу и разреше дилеме о вакцинацији.

"Будимо објективни, млади људи не гледау вести, њих интересују друштвене мреже, морамо да тамо омогућимо приступ младим људима да се распитају и образују о вакцинацији", рекао је епидемиолог.

Ја сам одувек тражио да у Кризном штабу имамо експерте за социологију и комунијологију како бисмо показали да друштвене мреже не препуштамо антиваксерима, објаснио је.

Тиодоровић је рекао да се не би сложио са његовим колегама који кажу да смо достигли пик заразе, јер се тестирају само они који имају симптоме, и да би он те бројке множио са два, јер имамо много више позитивних него што је познато.

"Пропустили смо сценарио да постигнемо вакцинацију од око 70 одсто, били смо први у Европи почетком вакцинације, а сада смо међу последњима. Да ли је могуће да људи толико верују нечему без аргумената што је против вакцинације", рекао је он.

Додао је да је "други сценарио, који се већ одвија, природни процес, да се сви заразимо".

"Колико ће нас коштати прородни процес? Не треба то да дозволимо, треба да се уозбиљимо, ово је за нас један од преломних тренутака у историји", нагласио је Тиодоровић.

Апеловао је на људе да се уједине јер нема замене за вакцину, како би много више живота било спашено, а да политика буде тамо где јој је место и да се ова ситуација са вирусом не користи у политичке сврхе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести