Тодоровић: Упозорење на јаке падавине, киша до уторка

БЕОГРАД: Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење о великој количини падавина током викенда, а до краја дана у целој Србији задржаће се кишовито време с јаким пљусковима и грмљавином, док ће у појединим крајевима падати и до 30 литара кише по квадратном метру, каже метеоролог Недељко Тодоровић.  
kisa
Фото: Tanjug (M. Paunović, ilustracija)

РХМЗ је објавио “црвени” метео аларм будући да се очекује да ће укупна количина падавина до краја дана у појединим деловима бити између 50 и 60 литара по квадратном метра.

Јуче поподне на подручју Србије било је локалних јаких пљускова с количином и до 40 литара по квадратном метру. Око поноћи је и на подручју Београда било јаких пљускова, посебно на јужној периферији града где је пало између 10 и 30 литара по квадратном метру, рекао је Тодоровић.

Он је навео да јаке падавине могу у већим градовима да изазову запушавање канализације и успорен саобраћај, док на мањим водотоцима може доћи и до изливања река.

Кишовито време очекује се до уторка, али ће интензитет и учесталост падавина ослабити наредних дана. Биће локалних пљускова, у појединим местима с количином падавима од 10 до 20 литара по квадратном метру, казао је Тодоровић.

У среду се, каже, прогнозира топлије и сунчано време, а од четрвртка претежно сунчано, у поподневним сатима ретка појава краткотрајних пљускова.
Метеролог наводи да се у наредних десетак дана не очекују врућине с температурама изнад 30 степени.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести