ТОС: Србија међу првих 50 конгресних дестинација у свету

БЕОГРАД: Србија је већ шесту годину заредом међу првих 50 конгресних дестинација у свету, показују најновији подаци Међународне асоцијације за конгресе и конференције ICCA (International Congress and Convention Association).
TOS  Foto: TOS
Фото: TOS

На ранг листи за 2016. годину, Србија је заузела 48. место у свету, односно 25. у Европи, са укупно 66 скупова међународних удружења, саопштила је Туристичка организација Србије која је 22. маја обележила десетогодишњицу од успостављања Конгресног бироа као посебног одељења ТОС. 

Овај успех, наводи ТОС, посебно је значајан ако се има у виду да је 2007. године, када је Конгресни биро Србије основан, у нашој земљи одржано само 11. међународних конгреса.Главни град Београд рангиран је на 51. месту, са укупно 50 састанака, и налази се у нивоу градова попут Дубаија, Глазгова, Ротердама и Бостона. 

Нови Сад, други по величини град и конгресна дестинација у Србији, поделио је 279. место у свету, тј. 148. у Европи, заједно са неколицином других дестинација које су угостиле по девет састанака 2016. године.

"Ови резултати важни су због тога што сведоче о поузданости и континуитету у раду свих субјеката конгресне понуде у Србији, омогућавајући потенцијалним организаторима конгреса да стекну јасну представу о поузданости и квалитету услуга на дестинацији", саопштава ТОС.

Како се наводи, свечаности поводом десетогодишњице од успостављања Конгресног бироа као посебног одељења ТОС присуствовали су сарадници и партнери који су у протеклом периоду заједничким активностима допринели позиционирању Србије као препознатљиве конгресне дестинације, укључујући представнике јавних и академских институција из области туризма и привреде, научне заједнице, као и представнике хотелске индустрије, специјализованих туристичких агенција и пружалаца услуга у сфери пословних догађаја.

Окупљенима су се обратили домаћини, в. д. директора ТОС Марија Лабовић и представник Конгресног бироа Србије Игор Ковачевић, исказујући задовољство, због свега што је остварено у овој области туризма, и нарочиту захвалност свима који су у томе учествовали.

У име Владе Србије, присутне су поздравили представници Минстарства трговине, туризма и телекомуникација, а на успехе и искушења који су стајали на путу развоја Србије као конгресне дестинације подсетио је Гери Гример из глобалне фирме Гаининг Едге, који је као инострани консултант учествовао у формирању Бироа. 

У име Клуба конгресних амбасадора, који окупља истакнуте представнике академске, научне и стручне заједнице који су значајно допринели промоцији земље као конгресне дестинације, присутнима се обратио проф. др Александар Љубић, док је у име конгресне индустрије, пресек тренутног стања и даље перспективе изложио Иван Виторовић.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести