Трећа доза Синофарма повећава ниво антитела

ПЕКИНГ: Трећа доза кинеске Синофарм вакцине против коронавируса повећава ниво антитела која опадају неколико месеци после примања друге дозе, показало је истраживање спроведено у Кини.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Студија коју још треба да потврде и други научници објављена је у тренутку када се у Кини даје трећа доза вакцине ризичним групама популације из страха да заштита слаби протоком времена, пренео је Ројтерс.

Осим у Кини, Синофарм је најзаступљенија вакцина у Уједињеним Арапским Емиратима и Камбоџи.

Ниво антитела пет месеци после ревакцинације Синофармом опада за 70 одсто у односу на ниво који се достигне четири недеље после друге дозе вакцине, показало је истраживање у коме су учествовали здравствени радници.

Али, недељу дана после треће дозе концентрација антитела поново расте.

И друге вакцине против ковида 19 слабе протоком времена, па су њихови произвођачи предложили да се даје трећа доза. Међутим, неки научници кажу да је потребно више података да би се знало да ли је трећа доза потребна или не.

После треће дозе Синофарм вакцине поправља се и ћелијски одговор на вирус, наводи се у истраживању и додаје да је ћељски одговор и најважнији за дугорочну заштиту од вируса.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести