Трећина заражених у Београду, види се светло на крају тунела

БЕОГРАД: Скоро трећина заражених вирусом корона је у Београду, каже градоначелник Зоран Радојичић, али додаје да се "види светло на крају тунела" јер је и вакцина близу.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić  Foto: Tanjug/video
Фото: Градоначелник Београда Зоран Радојичић Фото: Танјуг/видео

Радојичић као позитиван сигнал наводи јучерашњи позив немачког министра здравља да амбуланте у тој земљи буду спремне да почну са вакцинацијом од 10. најкасније 15. децембра.

Градоначелник је за ТВ Пинк нагласио да је јуче у престоници било 1.498 новозаражених, што је 29 одсто укупно позитивних у Србији, а да је било дана када је број заражених у Београду био више од 50 одсто.

"Огроман је број пацијената који је заражен. Морамо да издржимо још мало, јер се види светло на крају тунела. Посебно охрабрује то што је немачки министар здравља позвао амбуланте у тој земљи да се припреме за 10. децембар, евентуално до 15. децембра да крене вакцинација. Чини ми се да се види крај, али морамо издржати још неколико недеља", рекао је Радојичић.

Он је навео да је јуче заседао градски Кризни штаб и да су донете мере које данас ступају на снагу, а то су скраћење радног времена кафића, ресторана, тржних центара до 18 сати, инсистирање на раду од куће где год је то могуће како би се смањили контакти и избегле гужве у јавном превозу.

Маске су обавезне, како је рекао, у затвореном, али и на отвореном где су шеталишта, аутобуске станице, док је максималан број људи који могу да се окупљају на отвореном и затвореном петоро људи.

"У Београду ће на улицама бити максималан број аутобуса. Комунална милиција ће бити на терену, 15 екипа ће контролисати мере", рекао је Радојичић.

Он је рекао да су школе и предшколске установе пример доброг поступања и рада.

"Спасили смо школску годину, јер 16.500 ђака првака у Београду нису изгубили школску годину. Борбу за образовање на одређени начин смо добили. Деца ређе оболевају, немају теже форме, питање и у ком степену су преносиоци", навео је он.

Градоначелник је нагласио да је до сада у предшколским установама било 51 заражено дете и 389 запослених у предшколским установама, што није велики број на 30.000 деце колико тренутно долази у вртиће.

Градоначелник каже да је Град спреман за први снег, да је набављено довољно соли, спремна механизација за чишћење улица.

Говорећи о буџету Града, он је навео да је планирано да буџет за наредну годину буде 1,064 милијарде евра.

Од истакао да ће бити настављени започети пројекти, али да ће се радити и на новим пројектима - канализацију у Крњачи, водовод у Младеновцу, Каленић пијаца, позориште Бојан Ступица, Дом здравља Борча, Булевар Патријарха Павла, нова Хитна помоћ...

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести