ТРИДЕМИЈА КОСИ, доктори кажу "БРОЈ ЉУДИ КОЈИ УМИРЕ ЈЕ КАТАСТРОФАЛАН!"

Чекаонице по домовима здравља су пуне, број пацијената знатно је повећан широм земље од како је почело друго полугодиште, а талас повећања болесних који имају температуру, кашљу, кијају, осећају бол у ждрелу, малаксали су и имају симптоме налик грипу или ковиду се тек очекује наредних дана.
1
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Главни удар тридемије тек се очекује, а педијатри већ раде пуном паром.

Време празничних прослава и слава остављамо полако за нама, међутим, зимски распуст се завршио, а повратком најмлађих у обданишта и школске клупе довело је тога, кажу лекари, да се вирусне и бактеријске инфекције сада брже шире, и то не само међу децом, већ и на све остале.

Др Александар Стојановић, директор Дома здравља „Палилула“, каже за „Блиц“ да је јануар иначе месец пун вируса, а после разних прослава повећан је број људи који су оболели. Уочен је знатно већи број пацијената од уобичајеног броја.

Предњаче подтипови грипа

- Тренутно највише пацијената има АХ1, АХ3, подтипове грипа, имамо велики кашаљ, ковид, и још неке вирусе који погађају децу. Због боравка у просторијама где бораве деца дође и до епидемије. Родитељи треба да воде рачуна да децу не шаљу у обданишта и у школе ако су болесни. Морају да воде рачуна с ким се друже зато што је смртност, нажалост, велика - упозорава др Александар Стојановић.

Наиме, истиче, смртност је дупло већа у јануару и фебруару

- Моја Служба мртвозорства бележи такве податке, а никада не знамо због чега. Број људи који умире је катастрофалан – упозорава др Стојановић.

"Не лечите се на своју руку"

Он додаје да је јако важно да се људи не лече на своју руку, него да иду код лекара и да одведу дете код педијатра.

- Треба узимати терапију коју препише изабрани лекар и сваку промену, температуру, и све остало, пријавити лекару. Иначе, многи који се лече сами, тек када „загусти“ оду код лекара да се види у чему је проблем. Они који не могу да дођу у амбуланту нека позову изабраног лекара телефоном, да се консултују. У сваком случају боље је и позвати него лечити се на своју руку – наглашава др Стојановић.

Деца на удару вируса и бактерија

Примећује да су у овом периоду вирусним и бактеријским инфекцијама поготово погођена деца јер је завршен школски распуст, осим тога, осцилације температуре су огромне, време је хладно – топло, и све заједно, буквално води до тога да су сви болесни.

- Сви су болесни, сви кашљу, имају неки од вируса. Видећемо шта ће бити даље. Надам се да ће бити боље, иако нисам оптимиста – каже др Стојановић.

"Педијатри се распадају од посла"

У Војводини зимски распуст је завршен недељу дана раније у односу на остатак Србије, а самим тим је ова седмица већ у старту показала да је то донело повећање оболелих.

Епидемиолог др Небојша Бохуцки из Завода за јавно здравље у Суботици, потврђује за „Блиц“ да је тридемија у овом граду у пуном јеку. Што се тиче Севернобачког округа грип апсолутно доминира, на првом је месту по броју оболелих.

- Колеге педијатри се распадају од посла. Кажу да имају дуплирани број пацијената у односу на прошлу седмицу. Једва стижу да ураде посао, јер је навала пацијената велика. Највише деца има грип – каже др Бохуцки.

Температура иде и до 41 и траје данима

Објашњава да пацијенте са грипом прати клиничка слика уз коју иде висока температура од 39-40 степени, буде чак и 41, ретко, али се дешава.

- Уз високу температуру пацијенти имају болове у читавом телу и главобољу. Повишена температура траје данима, неко је и има и по пет дана и тешко се спушта. Има и мучнине и повраћања. Клиничка слика се потпуно уклапа са грипом и највише је има међу млађим оболелим. Што су млађи пацијенти то је више заступљена болест. Има их и има међу предшколцима и школарцима. Када је у питању општа пракса и она има притисак због повећања броја пацијената, али не толико колико је велики притисак на педијатрију. На општу праксу ће тек бити притисак – каже др Бохуцки.

У следећем таласу биће болесни родитељи, баке, деке...

Према његовим речима, очекује се да деца сада заразе код куће родитеље, баке и деке.

- Оно што смо најављивали у децембру се управо дешава сада. Идемо ка максимуму и ускоро ће он и доћи. Сви ће бити болесни, а за сада предњаче млађи. Померење ка старијим узрасним групама нам тек следи. Дакле, тридемија нам је ту. Грип, ковид, и респираторни синцицијални вирус (РСВ) су присутни, али грип је сада дефинитивно на првом месту – каже за „Блиц“ др Небојша Бохуцки.

Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Ширење вируса и бактерија

Како је епидемиолог још раније објаснио за „Блиц“, микроорганизми опстају у нама, ми смо њихови резервоари, колико год да је напољу хладно или топло.

- Вируси и бактерије се и те како шире, а оно што може да допринесе ако говоримо о времену јесте чињеница да неретко можемо лоше да проценимо како да се обучемо, па онда кажемо како смо се прехладили. Ипак, те прехладе уопште не треба потцењивати – поручио је епидемиолог и истакао да је од „обичне“ прехладе до развитка бактеријске инфекције која може лако напасти плућа, веома кратак пут.

Зато се саветује да се и са блажим симптомима остане код куће, како бисмо што пре оздравили, али и заштитили друге, каже др Бохуцки.

Први знак болести

Епидемиолог је истакао да је температура први знак болести и да се за њу не каже да је симптом, као што кажемо за малаксалост или језу, јер можемо да је измеримо.

- Сматра се првим знаком озбиљнијих болести или средње тешких, а са њом креће и грип: особа се добро осећа док има само слабост и малаксалост, а када измери температуру она је огромна и онда осети да је лоше – рекао је наш стручњак.

Савети педијатра

И педијатар др Дејан Јонев је средином јануара за „Блиц“ рекао да родитељи треба дете да одведу код лекара, а не да га сами лече.

- Ако је у питању висока температура и да је дете лошег општег стања, у смислу да не узима храну, малаксало је, и да толико јако кашље да то компромитује дисање, онда свакако треба да се обрате лекару. При првим симптомима нам се не јављају, то је лакши кашаљ, цурење из носа. Обично нам доведу дете други или трећи дан када је кашаљ већ много јачи и озбиљнији и када се јави температура коју они тешко могу да обарају – каже др Дејан Јонев.

Саветује да се детету не дају антибиотици без препоруке лекара.

- Лекар ће најбоље проценити каква терапија је потребна. Родитељи обичну започну лечење код куће са неким од сирупа за кашаљ, што у принципу није ни погрешно, али ипак, мој савет је да дете доведу код лекара и када примете прве симптоме, да би лекар могао све то да испрати, закаже контроле и провери какво је здравствено стање детета – закључио је др Јонев.


Симптоми прехладе

Грозница - ретка или блага

Кашаљ - благ до умерен

Бол у мишићима - незнатан

Умор - благ

Кијање - уобичајено

Упаљено грло је рани симптом

Главобоља - ретко

Кратак дах - ретко

Губитак укуса или мириса - ретко

Стомачне тегобе - ретко

Трајање 7-10 дана

Фото: Pixabay.com/Ilustracija

 


Грип

Кашаљ

Температура

Бол у мишићима

Грозница - честа, обично изненадна

Кашаљ - уобичајено, може бити сув до слузав

Бол у мишићима - уобичајена, често озбиљна

Умор - тежак, може трајати 2-3 седмице

Кијање - ретко

Упаљено грло - понекад

Главобоља - уобичајена, може да буде озбиљна

Кратак дах - ретко, чешће са компликацијама

Губитак укуса или мириса - ретко

Стомачне тегобе - ретко, али чешће код деце

Трајање обично 1-2 седмице


Ковид-19

Грозница - честа и варира интензитет

Температура

Кашаљ - уобичајено, сув и може да траје         

Бол у мишићима - уобичајено, варира од благе до тешко

Умор - варира, може да се продужи код тежих случајева

Кијање - мање уобичајено

Упаљено грло - понекад, зависи од случаја

Главобоља - понекад, варира од благе до тешке

Кратак дах - често, посебно у умереним и тежим случајевима

Губитак укуса или мириса - уобичајено и карактеристично за ковид-19

Стомачне тегобе - понекад, мучнина, повраћање, дијареја

Трајање варира дужина, од случаја до случаја

Блиц

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести