Трихинелоза код две домаће свиња на подручју Јагодине

ЈАГОДИНА:  У Лабораторији Ветеринарског специјалистичког института (ВСИ) за Шумадију и Поморавље у Јагодини, утврђени су узрочници болести трихинелозе код две домаће свиње са подручја Јагодине, чије месо људи нису конзумирали, изјавио је данас Танјугу директор ВСИ др Зоран Рашић.
Laboratorija Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini  Foto: Tanjug/D.Aničić
Фото: Лабораторија Ветеринарског специјалистичког института за Шумадију и Поморавље у Јагодини Фото: Танјуг/ Д.Аничић

Реч је о домаћинствима који су чували свиње за своје потребе, на свом газдинству, а били су паметни и одговорни и донели месо на преглед, истакао је Рашић."У сред пандемије корона вирусом имали смо појаву трихинелозе код домаћих свиња у два наврата. На срећу месо није отишло у промет, нити су га власници конзумирали и није било болести код људи", рекао је Рашић.

Болест је утврђена методом дигестије која је поуздана 100 одсто.Ради се о тешкој хроничној болести, на свињама се не види да су болесне, а инкубација код људи траје од осам до 30 дана. Симптоми су болови и грчеви у мишићима, отичу очни капци, повишена темпретаура, повраћање. Болест може имати и фатални исход, рекли су Танјугу ветеринари.

Од једне трихинелозне свиње, од око 100 килограма, може се инфицирати 200 људи, па и више ако је број ларви трихинелозе у граму меса велики. У једном граму меса може да се нађе 500 до 1.000 ларви, а човек се зарази и теже оболи само са једним парчетом меса или кобасице.

У новембру пошле године стручњаци ВСИ, у својој лабораторији, открили су узрочнике трихинелоза код три дивље свиње, одстрељене на подручју Свилајнца и Деспотовца.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести