Триван: Опет покрећемо питање изградње постројења за отпад

БЕОГРАД: Министар за заштиту животне средине Горан Триван изјавио је да ће Министарство с надлежнима у Европској унији поново покренути питање изградње постројења за прераду опасног отпада, јер је наша држава животно заинтересована за такав пројекат.
Goran Trivan Foto: Tanjug.rs
Фото: Tanjug

Србији је пре шест или седам година била понуђена европска донација за изградњу таквог постројења. Нажалост, није дошло до реализације тог пројекта, рекао је Триван за данашњи „Курир“.

Београдски лист наводи да је бивше руководство Министарства пољопривреде игнорисало тадашњу понуду ЕУ од 14 милиона евра за изградњу центра у којем би се уништавао и прерађивао најопаснији отпад.

Очекујемо проблеме и неразумевања да се такво постројење изгради, али је интерес Србије да се то уради, истиче министар Триван.

Проблем, каже он, може бити потенцијално угрожавање нечијих економских интереса, недостатак новца, као и неспремност локалних заједница да се на њиховој територији нађе једног такво постројење. 

Све ово може да нас успори, али не и поремети, закључује Триван, уз напомену да још није познато да ли ће се изградити једно такво постројење или више њих.

Разлог због ког су бивши челници Министарства пољопривреде понуду ЕУ одбили, ни данас није познат, пишу београдски медији, наводећи да је Србија због тог одбијања данас затрпана тонама канцерогеног и токсичног отпада.

У тексту се подсећа да у Србији постоји свега неколико таквих фабрика, а да велики проблем представља и то што немамо центар за физичко-хемијски третман опасног отпада.

Како лист наводи, на територији Србије неадекватно је одложено чак 300.000 тона заосталог отпада из доба социјализма, као и 100.000 тона сакривеног и нелегано закопаног штетног отрова.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести