Триван: Пошумљавање је набољи начин да сачувамо земљиште

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван указао је данас да је нестајање плодног земљишта, најзначајнијег природног ресурса, које доводи и до нестајања биодиверзитета, првенствено питање које друштво мора неодложно и са пуном одговорношћу да решава.
trivan
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

"Дезертификација је један од планетарно најдеструктивнијих процеса, деградациони процеси који су на делу истовремено са цивилизацијским развојем, непрекидно смањују економску и биолошку продуктивност земљишта", додао је Триван говорећи на скупу у Новом Саду, поводом обележавања 17. јуна, Светског дана борбе против дезертификације и суше.

Поручио је да земљиште морамо да користимо разумно чувати најбоље могуће, јер од њега зависи квалитет хране, ваздуха, пијаће воде и подземних вода и стање биодиверзитета, али и читави наши животи.

Он је истакао да је пошумљавање набољи начин да сачувамо земљиште, спречимо његово девастирање и претварање у неплодна подручја, и тако истовремено сачувамо ваздух, биодиверзитет, и самог човека, поручујући да ће Министарство наставити са акцијама пошумљавања.

"Ми смо мала земља, али је свет у протекле три године препознао нашу посвећеност и иницијативу за здраву животну средину и очувану природу, волео бих да тако и остане, рекао је министар", навеo је министар напомињући да је земљиште ограничени ресурс.

На манифестацији коју је Министарство организовало са циљем да подигне свест јавности о узроцима и последицама немарног и неодговорног односа према земљишту, које уз воду и ваздух, представља неодвојив услов здраве животне средине, представљене су активности које су реализоване по питању дезертификације и суше на националном и у међународним оквирима.

На овај начин Министарство је започело израду Националног акционог програма за борбу против дезертификације и деградације земљишта и ублажавања последица суша који има за циљ утврђивање чиниоца и неопходних практичних мера за спречавање даље деградације земљишта.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести