Триван: Србија ухватила корак с најнапреднијим екологијама

БЕОГРАД: Србија је ухватила прикључак с најнапреднијим екологијама и земљама света захваљујући снажној подршци коју су нашим напорима за здраву животну средину дали УН и УНДП, ЕУ, САД и пријатељске земље као Шведска, Велика Британија и друге које су помогле да Србија буде добро место и да напредује, изјавио је у петак министар заштите животне средине Горан Триван.
trivan
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

На свечаности обележавања Светског дана заштите животне средине под мотом "Време је за природу" која је у Ботаничкој башти "Јевремовац" у петак у Београду окупила представнике дипломатског кора, државних институција, научне и стручне јавности и медија, Триван је указао да је највиши цивилизацијски чин здрава животна средина.

Како се наводи у саопштењу Министарства заштите животне средин, он је указао да је криза изазвана панденијом корона вируса показала да је квалитет животне средине најтешње повезан са здрављем људи и шта човек сам себи чини уништавајући биодиверзитет.

Ми смо конквискадори, уништавамо све, освајајући нове просторе природе и протерујући биљни и животињски свет ризикујемо нове непознате болести. Природа је ових месеци показала да најбоље брине сама о себи, Планети је дата прилика да живи, јер се човек успавао силом прилика због смањеног саобраћаја и индустријских активности, рекао је Триван.

Он је указао да је криза изазвана пандемијом отворила прилику цивилизацији да промени начин живота за своју и добробит биљног и животињског света.

Говорећи о напорима које Србија улаже да унапреди животну средину министар је указао на постигнуте резултате у решавању кључних проблема како у законодавној области, у преговарачкој позицији за Поглавље 27, у међународној улози Србије у најважнијим међународним конференцијама у области заштите животне средине.

Триван је навео и резултате у реализацији конкретних мера које су донеле напредак у раду рециклажне индустрије, у изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода и у управљању чврстим комуналним отпадом, повећању пошумљености територије Србије, олакшица у набавци еколошки прихватљивијих возила, и на многе друге промене које сведоче да ће животна средина у Србији бити све боља.

Морамо се борити за чистији ваздух који сви заједно дишемо, морамо сачувати своје реке, оне мале потоке, јер неће бити воде, рекао је Триван упозоривши да Србија у региону има најмање аутохтоних површинских вода и да не постоји рационална одлука која Србију може да натера да трошећи тај ресурс због профита. на струју или било шта друго, уништава саму себе.

Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб казала је да је пандемија корона вируса нагласила чињеницу да уништавајући екосистеме и биодиверзитет уништавамо системе који одржавају људски живот и да постоје технолошка решења за економију која се више базира на природи и да се тако могу отворити нови „зелени“ послови.

Морамо подстаћи фундаментални преокрет у глобалној производњи енергије, у моделима наше потрошње, у пољопривреди, транспорту, моделима улагања. То је могуће, то је изводљиво. То је одговорност коју деле политички и пословни лидери и сви грађани, То је сада одговорност сваког од нас, поручила је Франсоаз Жакоб.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин је указао да је свет у новој фази привредног развоја који мора да иде у складу са животном средином.

Он је исказао наставак подршке Шведске Србији у области заштите животне, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести