У 20 градова и општина ванредна ситуација

БЕОГРАД: У 20 градова и општина у Србији проглашена је ванредна ситуација због поплава изазваних обилним падавинама, каже начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.
poplava
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Он је навео да се у свим кризним тачкама ситуација полако смирује и да ће се већ данас радити пријава штете, да ће комисија изаћи на терен и радити процену.

"Евакуисано је 275 особа, а данас се наставља потрага за брачним паром из Студенице. Близу 500 објеката је поплављено на свим кризним тачкама", рекао је Марић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да поплаве нису изненадила, да су биле најављене обилне падавине и да су људи из Сектора за ванредне ситуације већ у недељу били на терену.

Наводи да је доста путних праваца оштећено, да је доста саобраћајница у прекиду, али да се и Војска Србије укључила да на местима где су срушени мостови и прекинут саобраћај сагледа могућност изградње понтонских мостова.

"Пред нама период стабилнијег времена, према прогнозама РХМЗ. Сада се иде на то да се живот врати у нормалну, да се људи врате кућама, успостави нормално функционисање", закључио је он.

Ариље: Ниво Моравице се смањује, велика штета у пољопривреди

Ниво реке Моравице код Ариља се смањује, али се вода из кућа и дворишта мештана још није повукла, осим тога, причињена је велика штета у пољопривреди јер је уништено између 70 и 80 одсто усева, рекао је за Танјуг председник општине Ариље Милош Недељковић.

"Поплављено је око 650 хектара усева, највише малина, који су стигли на бербу, народ је због тога у проблему и зато апелујемо на Министарство пољопривреде и Владу Србије да нам помогну, да изађу у сусрет и да се санирају ове штете", каже Недељковић.

Истиче да је најважније да током ових поплава није било жртава и додаје да такав ниво воде у Ариљу није био у последњих 100 година.

Недељковић наводи и да магистрални пут Ариље-Ивањица није пуштен у саобраћај, јер је тај пут вода, како каже, потпуно уништила, али да се могу користити преки путеви.

У тој општини је, додаје, и даље на снази ванредна ситуација.

Лучани: Вода се повукла, у току санација путева и мостова

Ситуација у Лучанима, након изливања река Бјелица и Горушица је стабилнија, вода се повукла, становништво које је евакуисано вратило се у своје домове и у овом тренутку јавна предузећа чисте улице и врше поправке оштећених путних праваца и мостова, изјавио је данас заменик председника те општине Милош Јовичић.

Јовичић је за Танјуг навео и да је у Гучи једна особа у привременом смештају у мотелу "Драгачевски хоризонти" и додао да је на територији Лучана вода захватила око 500 хектара пољопривредног земљишта, те да стручне екипе на терену процењују штету.

Процењује се штета и на стамбеним објектима, каже Јовичић и додаје да је у месној заједници Вича у току прекид снабдевања водом, али да су обезбеђене цистерне са потребном количином чисте пијаће воде.

"И то ће бити отклоњено у најскоријем времену, сада је стабилнија ситуација и ми имамо искуства са поплавама", навео је Јовичић.

Терзић: Обилне падавине нанеле огромну штету

Обилне падавине нанеле су велику штету на територији општине Краљево, а комисија почиње процену штете на објектима за становање, привредним објектима, пољоприреди, на путевима и инфраструктури, каже градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Он је за Танјуг рекао да су екипе Сектора за ванредне ситуације са 13 пумпи на терену и раде на испумпавању воде из кућа и привредних објеката.

Обилне падавине су нанеле велику штету на територији Мланче, Студенице, Ушћа, Гледића, Годачице, Лешева, Стубла, Каменице, Јовца, Рибнице, Толишнице, Богутовца и Лопатнице, Матарушке Бање, Конарева, али и у центру Краљева.

Терзић наводи да је поплавни талас био на много широј територији него претходне године, због чега су биле угрожене Матарушка бања и Жицко поље.

Војска, полиција, Жандармерија, ЈКП "Водовод", ЈКП "Чистоћа", ЈКП "Путеви", предузеће "Западна Морава" и јединице цивилне заштите су брзо реаговали и на време изашли на терен. каже Терзић.

Додаје да су веће интервенције имали у Жичи и Матарушкој Бањи, а да је највише ангажовања било око куће у Студеници, где је установљено да је старији брачни пар нестао.

Уз помоћ јединице МУП-а јуче је изведена сложена и ризична акција приступа и спасавања, при цему је утврђено да се у објекту не налази брачни пар за којим се трагало.

Терзић каже да се они и даље воде као нестали и да полиција и даље трага за њима.

Наводи да су ватрогасно спасилацке јединице радиле целог дана и евакуисале шест лица с територија месних заједница Мланча и Жича.

У Дрлупи, Каменици, Годачици, услед обилне количине падавина, оштећени су мостови, а Терзих каже да је брзом интервенцијом и постављањем пет камиона крупног камена спасен мост у Лешеву.

У Конареву је услед поплаве нанета штета привредним субјектима -
„Златић" доо и „Три јеле", као и предузећу „Радочело" у Мланчи.

У току јучерашњег дана излила се атмосферска канализација у Улици 27. марта, а Терзих наводи да ће ЈКП "Чистоћа" најпре механички очистити, а затим и опрати све улице у градским и приградским насељима.

Завод за јавно здраве Краљева потврдио је да је вода потпуно исправна за пиће.

Данас је одржана седница Штаба за ванредне ситуације на којој је наглашено и да град Краљево није био организатор концерта који је у уторак, 23. јуна органозован на Тргу српских ратника.

Градоначленик Лознице: Вода се повлачи, утврђује се штета

Стање на водостајима у Лозници, која је претходних дана била на удару поплава и речних бујица се смирује, а вода полако се повлачи, рекао је за Танјуг градоначелник Лознице Видоје Петровић и додао да је у току утврђивање настале штете на путевима, објектима и обрадивим површинама.

"Имали смо око 110 километара локалне путне мреже која је значајно оштећена са бујицама и полаплавама, 200 кућа је поплављено и 20 економских објеката. Поплављено је и преко 350 ха обрадивих површина засејаних пшеницом, кукурузом и сојом", рекао је Петровић.

Мања оштећења причињена су на 2 регионална пута и 10 мањих мостова на речицама на територији града, дода о је градоначелник Лознице.

На терену је, како је додао пет екипа које обилазе поплављена домаћинства и у складу са протоколом сачињавају записник о штетама које су настале, како би могли да известеу Владу о укупној штети која је настала.

"На основу тога очекујемо да ће уследити конктретна помоћ Владе републике Србије", навео је Петровић.

На основу метеоролошке прогнозе, он очекује да ће доћи даљег смањења нивоа водостаја на свим речнмим сливовима па најављује да ће то време бити искоришћено за наставак санације терена и отклоњање штете, колико је то могуће.

Истакао је да је Градски штаб за градски штаб за ванредне ситуације Лознице укљуцуцио све своје ресурсе, али и да је имао имали и велику помоћ од Србија вода, од Сектора за ванредне ситуације.

"Са нама су овде били и представници наше владе који су са нама били 24 сата и нашим грађанима", рекао је градоначелник Лознице.

Косјерић: Највећа штета у центру, десетак кућа без струје

Обилне падавине у општини Косјерић нанеле су највеће проблеме центру, где је причињена штета на 24 стамбена објекта, три стамбене зграде, у вртићу и подрумским просторијама, каже председник општине Жарко Ðокић и додаје да је вода извучена из 90 одсто кућа.

Он је за Танјуг навео да екипе комуналног предузећа помажу становништву у отклањању последица насталих услед поплава и додао да је десетак кућа остало без струје, али да су екипе ЕПС-а на терену, па се како каже, сваког момента очекује да квар буде отклоњен.

Истакао је да се Скрапеж повукао и да екипе пописују штету која је настала у домаћинствима, објектима, путној инфраструктури и пољопривредном земљишту.

Ђокић је додао и да је једна четворочлана породица смештена у хотел.

Према његовим речима, водоснабдевање је уредно и у току је процена штете у сеоским подручјима.

Осечина: Поплављено 250 објеката и 1400 ха плодног земљишта

У општини Осечина је због престанка падавина ниво реке Јадар и осталих река у опадању и вода је почела да се повлачи, али је поплава тој општини начинила велику материјалну штету - оштећена су 82 стамбена објекта, 150 помоћних зграда, три јавне установе, али и поплављено 1.400 хектара плодног земљишта.

Председник општине Осечина Драган Алексић за Танјуг је казао да ниједан живот није угрожен и да више нема опасности, али да је штета "баш велика".

Алексић је подсетио да су јуче тај крај посетили, најпре, министар Небојша Стефановић, а потом и премијерка Ана Брнабић која је обећала помоћ тој општини и њеним мештанима.

У извештају општине Осечина о поплављеним објектима и стању путева, који је достављен Танјугу, наводи се да су поплављени објекти у насељима Драгијевица, варошица Осечина, Плужац, Село Осечина, Пецка, Гуњаци и Комирић.

Оштећена су 82 стамбена објекта и око 150 помоцних објеката, а утврђена је штета на 15 пословних објеката и на три јавне установе - ЈКП "Осечина", Предшколска установа „Лане“, Спортски центар "Осечина" .

Поплављено је и више од 1.400 хектара најплоднијег земљишта у сливу реке Јадар, Пецке, Остружањке, Драгодолке, Царинке, Тамнаве, Ловачке, Остењачке реке, Сирдијашке реке, Лопатањке.

По културама процена је да је поплављено око 1.000 хектара земље под кукурузом, од чега је тотална штета 100 хектара, затим, поплављено је око 200 хектара земље под стрним житом, од чега је тотална штета 20 хектара.

Поплављено је и 195 хектара крмног биља, од чега је тотална штета 10 хектара, као и пет хектара малина, од чега је тотална штета један хектар.

Према процени клизиште је уништило воће и крмно биље у укупној површини од 30 хектара.

Река Пецка је услед великог меандрирања речног тока наставила да односи плодно земљиште и угрожава путну, електро и телекомуникациону инфраструктуру.

Највећи број путева на територији општине Осечина чине макадамски путеви, и због конфигурације терена дошло је великих оштећења, прекида и појаве одрона.

До сада су евидентирана 102 оштећена путна правца и два већа клизишта у селу Драгодол, засеок Марјановићи и селу Скадар, засеок Ђермановићи.

Такође, утврђена је штета на мосту на реци Јадар на државном путу Осечина-Пецка, на мосту у Белотићу на реци Пецка, на мосту на реци Остружањка, као и на мосту на реци Драгодолци код Поште у насељу Пецка, мосту за Ненадовиће у Селу Осечини, мосту за Крстиће у Селу Осечина, мосту за насеље Пискавице у Осечини...

Михајловић: Поправићемо све, нико неће остати без крова

После поплава у Србији саобраћај је тренутно обустављен на око 250 километара путева, а 180 км путева је поново проходно, рекла је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Држава ће поправити сву штету насталу због поплава у неколико градова у Србији и нико неће остати без крова над главом, рекла је Михајловић за ТВ Прва, саопштено је из кабинета министарке.

"Када се ситуација смири и временски услови стабилизују, изградићемо и порушена три моста, поправићемо путеве и грађанима који су остали без домова изградићемо куће", рекла је она.

Додала је да Србија има искуства из 2014. године, да су донети нови закони и све што се ново гради је другачије.

Министарка је рекла да је срушени мост код Љубовије изграђен 1973. године и додала да се сви државни мостови пођеднако одржавају, као и да држава помаже реконструкцију и одржавање и локалних путева.

„Када локална самоуправа не може сама, држава помаже заједно са Путевима Србије. И ове поправке ће се радити из буџета Србије. Моја порука грађанима је да не брину, да смо ту и да радимо заједно, поправићемо све", закључила је она.

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести