У Београду представљен први е-уџбеник

БЕОГРАД: Први српски е-уџбеник из биологије представљен је данас на огледном часу у основној школи “Дринка Павловић” у Београду, ком је присуствовала и премијерка Ана Брнабић. Она је поручила да је Влада Србије за увођење дигиталних уџбеника определила 70 милиона евра.
brnabic skola
Фото: Tanjug

Влада Србије је, каже Брнабић, кренула храбро и брзо са реформама у образовном систему и то је, додаје, најважнији задатак.

„Ако наставимо овако онда смо осигурали једну другачију будућност за нашу децу и земљу”, рекла је Брнабић новинарима.

У том смилсу, она је навела да су прошле године као обавезан предмет од петог разреда уведене информационе технологије, програмирање и кодирање.

„Повезали смо основне школе у академску мрежу Србије, а предстоји нам да све њих повежемо на брзи интернет што је неопходно да бисмо у две хиљаде учионица у оквиру пилот пројекта увели дигиталне уџбенике за шта је из буџета за 2018.годину опредељено 70 милиона евра. То ћемо највероватније радити са Европском инвестиционом банком”, рекла је она.

Постоји могућност, казала је, да се добије и значајна подршка Европске комисије.

Брнабић је изразила задовољство због увођења електронског дневника који је, каже, већ дао резултате јер ученици мање изостају са наставе, а запослени у школама троше три четвртине мање времена за административне послове.

План је, према њеним речима, био да се електронски дневник уведе у 200 школа, а сада постоји у 556 образовних установа.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је новинарима да ће се Закон о уџбеницима који ће уважити стандард дигиталних уџбеника ући у скупштинску процедуру крајем марта, наводећи да ће се наставити са реформама.

„Недавно смо започели причу да ћемо дигитализовати цео образовни систем, ово је увод који показује колико брзо у добро можемо да се организујемо.

Ауторка уџебника која је данас одржала огледни час Марина Дрндарски каже да уџбеник садржи разне активности, игрице, аудио и видео материјале, али и експерименте.

Напомиње да ове године почиње „спирални” начин учења који подразумева да се рецимо програм биологије кроз исте области прати од петог до осмог разреда.

„На овај начин можемо да проверавамо знања ученика појединачно, али и одељења у целини. Родитељи могу да прате напредовање деце преко рачунара и драго ми је да смо на неки начин успели да деци приближимо дигитализацију на овај начин”, рекла је Дрндарски.

Огледни час су из школских клупа пратили председница Владе Србије Ана Брнабић и министар просвете Младен Шарчевић, а уџебник је, иначе, рађен по лиценци „Nacional geographic”.

Одговарајући на питање новинара „ко стоји иза непознате инвеститорке која је изградила бесправни објекат на врху Копаоника”, Брнабић је замолила медије да специфична питања проследе раније њеном кабинету како би могла да одговори.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести