У Дечијем одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима летовање и опоравак за 1.830 малишана

У Дечијем одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићима у Црној Гори током ове летње сезоне, од 18. јуна до 31. августа на опоравку ће боравити 1.830 деце.
baosici
Фото: Црвени крст Србије

Малишани који ове године део распуста провде на мору у одмаралишту ЦК су: деца корисници народних кухиња и из породица које примају пакете хуманитарне помоћи, деца из хранитељских породица, ђаци пешаци, деца из социјално угрожених породица, деца из домова за незбринуту децу, деца из енклава на Косову и Метохији и деца која су добила наградно летовање од Црвеног крста Србије.

Деца која се упућују на опоравак су од 7 до 14 година, а опоравак сваке групе траје десет дана. У Одмаралишту имају 5 оброка и дневне и вечерње едукативне и забавне радионице које заједнички реализују с волонтерима Црвеног крста. На плажи одмаралишта дежурају обучени спасиоци Црвеног крста док је за непливаче организована и школа пливања.


Поправка и улепшавање

У одмаралишту у Баошићима је недавно, након 35 година од изградње, почела реконструкција, а за поправку и улепшавање је из касе Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања  издвојено 30 милиона динара.

Радови су тренутно прекинути због туристичке сезоне и боравка деце у одмаралишту, али ће бити настављени у септембру.


Тренутно у одмарилишту у Баошићима борави 247 деце и то: 63 деце корисника народних кухиња и хуманитарне помоћи са фокусом на удаљене сеоске средине, чији боравак финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије; 34 социјално најугроженије деце из Београда, Оyака и Љига чији су боравак на мору омогућили грађани Београда уплатом на рачун Црвеног крста Србије преко улатнице „Инфостана“; 50 деце из енклава на Косову и Метохији (из Вучитрна, Обилића, Ораховца, Истока и Пећи) чији је боравак омогућила Покрајинска организација Црвеног крста Косова и Метохије; 50 социјално најугроженије деце из Београда, Срборана и Мионице чији опоравак је омогућила компанија „Јупол“; 50 деце чији је боравак омогућио Црвени крст Републике Српске.

Током овог лета, у реализацији Летње школе подмлатка Црвеног крста Србије у Баошићима, учествовује 55 едукованих младих волонтера из 20 организација Црвеног крста (Нови Сад, Панчево, Рума, Вождовац, Врање, Горњи Милановац, Грачаница, Зрењанин, Зубин Поток, Инђија, Ковин, Косовска Митровица, Краљево, Мионица, Неготин, Свилајнац, Стари град, Ћићевац, Шабац и Штрпце).

Од 26. јула до 4. августа 2019. године, у одмаралишту “Криста Ђорђевић” на наградном летовању боравило је 10 најуспешнији ученика и ученица основних и средњих школа из Кикинде, Новог Београда, Лазаревца, Трстеника и Куршумлије чији су ликовни, литерарни и видео радови проглашени за најбоље у оквиру конкурса “Крв живот значи” за 2019. годину.

Б. Опрановић

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести