У Кањижи отворен Научни клуб

Свечано отварање Научног клуба у згади Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Кањижи, уприличено је, када је и потписан Меморандум

о сарадњи између општине Кањижа, Центра за промоцију науке из Београда и кањишког Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.

Меморандум су потписали председник кањишке општине Роберт Фејстамер, директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић и директорка кањишког Регионалног центра Татјана Варју Потребић, а о значају отварања Научног клуба као својеврсног вида неформалног образовања говорио је и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице АП Војводине Михаљ Њилаш.

Како је рекао Њилаш, Кањижа је и иначе на једном од главних места у Војводини и Србији што се тиче образовања и праћења нових трендова у образовању на језицима националних мањина, пре свега на мађарском.- Да би се класични програми надоместили новим трендовима најбоље решење је развијање неформалних видова образовања.

Овде ће се видети таленти и одмах ко је више заинтересован за поједине области наука и то ће свима нама, целом друштву и заједници сигурно добро доћи и допринети јер без науке нема будућности – наглашава Њилаш, указујући на то да ће на наредним конкурсима ресорног покрајинског секретаријата бити подршке за пројекте научних клубова и других видова неформалног образовања.

Кањижа се отварањем Научног клуба придружила Лесковцу, Чачку, Нишу, Ужицу, Књажевцу, Крагујевцу, Смедереву, Крушевцу, Кикинди, Шапцу, где су од априла ове године отварани научни клубови, а након Кањиже, отварање научног клуба следи у Новом Пазару.- Тако ће регионални центри за професионални развој запослених у образовању и центри за стручно усавршавање којих је у Србији укупно 12, бити обогаћени новим, квалитетним садржајем који ће битно унапредити процес стицања знања, промовисање науке и научних достигнућа.

Мрежом научних клубова у просторијама Регионалних центара за професионални развој запослених у образовању и у Центрима за стручно усавршавање, заједно са Центром за промоцију науке, уз подршку локалних самоуправа заједнички се креће у акцију децентрализације промоције науке – каже директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић.

Отварање Научног клуба, према речима директорке Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Кањижа Татјане Варју Потребић била је добра прилика за основне и средње школе из општине и региона, да покажу шта умеју.
- Досадашњи резултати и успеси ученика део су изложбе приређене на отварању, а без обзира на то што је последњи дан у овој школској години, прилике ће бити преко лета за време распуста и од почетка наредне школске године, да се кроз разне активности промовишу научна достигнућа – поручила је Татјана Варју Потребић.

М. Митровић

 

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести