У Новом Саду промовисано дуално образовање – „Да знам шта радим“

Више од 1.000 ученика из више градова из целе Србије, односно 18 најугледнијих школа у дуалном образовању, учествовало је данас у Новом Саду промоцији дуалних образовних профила "Дуално образовање - Да знам шта радим".
dualno novi sad2
Фото: Град Нови Сад

Они су представили најбоље резултате дуалног модела образовања и поручили да је то један од најбољих избора ученика приликом уписа у средњу школу и да ученици кроз дуални модел стичу знање и праксу које им омогућавају лакше запослење после школовања.

"За сада имамо 4.500 ученика и 600 компанија укључених у дуално образовање. Влада Србије даје снажну подршку оваквом виду школовања, јер је то једини начин да млади стекну знања и вештине који ће им омогућити да се запосле одмах по стеченом жељеном нивоу образовања", рекла је помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање, Габријела Грујић.

Данашња промоција јединствена је прилика да се чују искуства ученика, професора и привредника, сматра помоћница градоначелника Града Новог Сада Андријана Матић.

Фото: Град Нови Сад

„Пре свега бих изразила захвалност ресорном министарству, привредној комори и свим учесницима што су изабрали Град Нови Сад за данашњи скуп и промоцију дуалног образовања.  Град Нови Сда је престоница младих, и драго ми је што је у наш град данас дошло преко хиљаду ученика са својим наставницима који представљају пример добре праксе дуалног образовања у нашој земљи. Такође, охрабрујуће је што овде видимо много представника компанија које су укључене у процес дуалног образовања. Овај скуп је прилика да видимо удружене ученике, наставнике и привреднике, да чујемо њихове утиске, критике и сугестије како би могли унапредити систем дуалног образовања. Ово је пут и начин како можемо младе задражати у нашој земљи, како они могу наћи пут и начин  да пронађу своје радно ангажовање  у компанијама у којима ће стицати практичана знања, С обзиром на то да је ово новина у нашој земљи, важно нам је свачије мишљење како би смо унапређивали овај новоусвојени модел који обједињује стицање теоријског знања и праксе. Ово је сигуран пут и начин како млади могу након завршене школе наћи посао и остати у земљи. Град Нови Сад  је имплементирао дуално обраровање у четири школе и активно ће радити на томе да их убудуће буде што више“, рекла је Матић.

Иницијативу за увођење дуалног образовања у школе у нашој земљи покренули су привредници, објаснила је руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредној комори Србије Мирјана Ковачевић. 

"Привреда је указала на то да постоји проблем у проналажењу кадрова са функционалним и примењивим знањем, по завршетку школовања. Пружила је подршку стручним школама и отворила врата да ђаци већ током школовања уђу у фирме и уз теоријско стекну и емпиријско знање и уипознају реално радно окружење. То је практично образовање на два места у школи и компанији", рекла је Ковачевић.

С обзиром на то да је процес почео 2016. године, у 2019. прва генерација ђака завршава школовање, а према подацима Привредне коморе Србије, иако још нису завршили образовање, познато је да ће више од стотину ученика бити запослено у фирмама у којима су се школовали.

На Новосадском сајму представљене су најуспешније школа у систему дуалног образовања Србије.

Фото: Град Нови Сад

То су школе из Београда (Ваздухопловна академија, Политехника школа за нове технологије, Полкопривредна школа са домом ученика, Саобраћајно-техничка школа Земун), Лесковца (Висока пословна школа струковних студија, Школа за текстил и дизајн), Крагујевца (Средња стручна школа), Новог Сада (Машинска школа, Електротехничка школа Михајло Пупин), Суботице (Техничка школа Иван Сарић, Хемијско-технолошка школа), техничке школе из Ужица, Ваљева, Власотинца и Зрењанина, као и компаније Гебрудер вајс (Gebruder Weiss) и Дрекслмајер (Dreaxlmaier).

Догађај је, као део промоције плана уписа за школску 2019/2020. годину, на Новосадском сајму организовао је Сектор за дуално и предузетничко образовање и васпитање Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са ресорном Градском управом Новог Сада.

Eli
14.04.2019 • 09:37
To već bilo? Ja tako nekad davno školovana... Sad izmišljaku toplu vodu
EUR/RSD 117.2760
Најновије вести