У првих 6 месеци ове године 42 СЛУЧАЈА НАПАДА И ПРЕТЊИ НОВИНАРИМА, решено само 11

БЕОГРАД: Стална радна група за безбедност новинара (СРГ) саопштила је данас да је у првих шест месеци било 42 напада на новинаре, а да је решено 11 случајева.
d
Фото: pixabay.com

На седници СРГ, која је одржана у уторак разматран је извештај Врховног јавног тужилаштва о пријављеним случајевима претњи и напада на новинаре.

У периоду од шест месеци формирана су 42 предмета у вези са угрожавањем безбедности новинара и то четири у јануару, три у фебруару, седам у марту, осам у априлу, 12 у мају и осам у јуну.

До сада су донете четири осуђујуће пресуде, четири кривичне пријаве су одбачене јер је утврђено да не постоји кривично дело, у три предмета донета је службена белешка да нема места покретању кривичног поступка, у шест предмета у току је спровођење доказних радњи, у 24 предмета поднет је захтев за прикупљање потребних обавештења, а у једном предмету учинилац није идентификован ни након спроведеног предистражног.

С обзиром да је у истом периоду 2022. године забележен идентичан број пријављених случајева - 42, може се рећи да, статистички гледано, нема већих одступања, наводи се у саопштењу.

На састанку је посебно разматрана ситуација везана за  поједине медијске текстове о коначној пресуди у случају убиства новинара Славка Ћурувије, који су изазвали забринутост домаће и међународне медијске јавности.

СРГ истиче да ће исход овог суђења имати огроман утицај на слободу медија, безбедност медијских радника и све процесе везане за медијске реформе који су у току, и с обзиром на то, очекује се веродостојна пресуда заснована на утврђеним чињеницама која ће представљати додатни замах унапређењу владавине права у Србији.

Седници су присуствовали представници Врховног јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова Србије, Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ), Асоцијације онлајн медија (АОМ), Независног удружења новинара Србије (НУНС), Удружења новинара Србије (УНС), Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), као и представник Мисије ОЕБС-а у Србији, саопштено је из СРГ-а.

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести