У Србији 105 оболелих од малих богиња од почетка октобра

БЕОГРАД: На територији Србије је од почетка октобра до данас регистровано укупно 105 оболелих од малих богиња, од којих је најмлађа тромесечна беба, а најстарији има 48 година, саопштио је Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".
male_boginje.jpg

Већина оболелих особа, 91 одсто њих, није вакцинисана, непотпуно је вакцинисана или је непотпуног вакциналног статуса, стоји у саопштењу у којем се наводи да је од укупног броја оболелих, 49 одсто било хоспитализовано или је тренутно хоспитализовано.

Код осам оболелих особа, регистрована је упала плућа као једна од тежих компликација.Епидемија малих богиња на територији Косова и Метохије са већинским српским и неалбанским станавништвом пријављена је 23.октобра и до 13. новембра на тој територији регистровано је 89 оболелих особа.

Епидемија је почетком новембра пријављена и у Београду и Бујановцу, где је оболело шест односно две особе, а 10. новембра и у Краљеву.Од 9. октобра на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије, у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Србији.

У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" интезивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа, каже се у саопштерњу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести