У СРБИЈИ БОГАТ ПРОГРАМ ЗА ДАН ДРЖАВНОСТИ У Новом Саду и Београду дефиле бродова и почасна паљба, широм земље изложбе, у Нишу приказ наоружања...

Уочи сутрашњег Дана државности Србије, 15. фебруара, широм земље ће данас бити отворен низ изложби о значајним догађајима и личностима из историје, док ће у Нишу бити приказано ново наоружање и војна опрема Војске Србије.
Recna flotila vezba/Salinger Igor/MC Odbrana
Фото: Recna flotila vezba/Salinger Igor/MC Odbrana

У 10 сати у Државном архиву Србије биће отворена изложба "Устави Кнежевине Србије и Краљевине Србије", на којој ће бити приказано шест устава - од Сретењског 1835. до Парламентарног из 1903. године.

Такође у Београду, у Музеју савремене уметности у 10.30 биће отворена изложба "Надежда Петровић - Боје живота" на којој ће бити изложена најзначајнија дела те српске сликарке.

<

p> 

 

У 11 сати у Народном музеју у Лесковцу биће представљена изложба "Одликовања и ордења", а у 11.30 испред Градске куће у Суботици - "Владарске задужбине Немањића".

Изложба "Србија кроз време - 220 година државности" биће отворена у Дому Војске у Нишу у 12 сати, а пола сата касније, у Галерији Матице српске у Новом Саду изложба "Поморишац - Васа Поморишац".

У 13 сати у Историјском архиву у Ужицу биће отворена изложба "Слике живота - фотографије Алберта Кана: Приштина, Призрен, Липљан, Грачаница 1913. године", а у 13.30 у Спомен кући Саве Шумановића у Шиду, изложба "Сава Шумановић - Код куће за празник".

Народни музеј Зајечар представиће у 14 сати изложбу "Како памтимо владаре?", а Народни музеј Топлица у Прокупљу у 15 сати изложбу "Ратници Гвозденог пука".

 

У Конаку кнегиње Љубице у Београду у 17 сати биће представљена монодрама "На кафи код кнегиње Љубице", док ће у 17.30 у Народном музеју у Краљеву бити отворена изложба "Фемина Балцаница - Жена на Балкану у античко доба".

У 19 сати, у Народном музеју Србије у Београду, биће отворена изложба "Лада - 120 пролећа".

Поводом празника, у МТС Дворани у Београду у 12 сати премијерно ће бити приказан документарно-играни филм "Две Бранкове Козаре" у организацији Музеја жртава геноцида.

 

Министарство одбране најавило је да ће почасна артиљеријска паљба бити у 16 сати на Београдској, Петроварадинској и Нишкој тврђави, уз дефиле бродова у Београду и Новом Саду.

Ново наоружање и војна опрема Војске Србије биће приказани у 14 сати у оквиру Нишке тврђаве.

На кули Београд и Сава променади биће приказана изложба "Ћирилица - слава и трајање" која ће трајати од 14. фебруара до 14. марта.

Дан државности Србије се прославља у знак сећања на тах дан и верски празник Сретење 1804. године, када је у Орашцу подигнут Први српски устанак и на исти датум 1835. године, када је у Крагујевцу донет први савремени Устав Србије.

(Курир.рс)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести