У Србији епидемија малих богиња при крају

БЕОГРАД: Епидемија малих богиња у Србији је при крају, изјавила је епидемиолошкиња Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“, наводећи да од средине децембра прошле године није пријављен ниједан случај морбила.
Darija Kisić Tepavčević/RTS/printskrin
Фото: Дарија Кисић Тепавчеви /РТС/принтскрин

И док у Србији епидемија јењава, на другом крају света, у америчкој држави  Вашингтон у недељу је проглашено ванредно стање због великог броја оболелих од малих богиња.

Највећии број оболелих - 34, забележен је у округу Кларк на јужној граници Вашингтона, а од тог броја потврђено је да 30 није било вакцинисано.

У Србији епидемија малих богиња проглашена је у октобру 2017. и до данас од те болести умрло је 15 особа, док је оболело око 5.800 људи.

Од октобра 2017. године до сада је пријављено нешто више од 5.800 особа код којих је потврђено  присуство тог вируса. У току ове године није потврђен ниједан случај болести, а последњи случај пријављен је у последњој недељи прошле године.

Све већи број округа у Србији одјављује епидемију, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Она је појаснила да се епидемија на нивоу читаве земље одјављује када се током 42 дана не региструје ни један оболели, а то је заправо двоструки максимални инкубациони период за ову болест.

Уколико не будемо имали ниједан пријављени случај до средине фебруара, имаћемо све услове за одјављивање епидемијена на нивоу целе земље, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Епидемија малих богиња „букнула“ је у Србији после 20 године, јер је опао број вакцинисаних људи и смањен је колективни имунитет.

У „Батуту“ кажу да су оболели током епидемије били свих старосних узраста, да је најмлађи пацијент имао 15 дана, а најстарији 71 годину, али да је највећи број оболелих био у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година. Већина оболелих особа (94 одсто) је била невакцинисана.

Зимски период је време када се респираторне инфекције лако шире, па постоји могућност да се појави неки спорадични случај малих богиња, додаје епидемиолошкиња Кисић Тепавчевић и наглашава да је очигледно да се епидемија полако завршава.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести