Епидемија морбила полако јењава

Од почетка октобра прошле године до 15. маја у Новом Саду је од малих богиња оболео 61 суграђанин, а епидемија морбила у граду пријављена је 4. јануара, речено је на конференцији за новинаре у Институту за јавно здравље Војводине.
Vakcinacija male dece Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

На територији целе Покрајине у истом периоду је пријављено 158 случајева морбила, а судећи по томе што је последњи у Војводини регистрован 8. маја, чини се да епидемија полако јењава.

Током тог периода смртних исхода није било, а у Институту су казали да су, сем једног хоспитализованог детета, сви до сада прележали болест. Резултати су показали да више од 90 одсто оболелих није било вакцинисано против морбила, или је вакцинисано једном дозом или је непознатог вакционалног статуса.

Епидемиолошка ситуација је уобичајена за ово доба године, премда је  регистровано 30 одсто више заразних болести него у истом периоду лане. До тога је, кажу у Институту, дошло због повећања броја оболелих у групи цревних заразних болести, којих је регистровано око 20 одсто више него претходног месеца.

Осим епидемилошке ситуације заразних болести и прегледа стања животне средине, на конференцији се говорило и о 31. мају, Светском дану без дувана. Лекар-специјалиста социјалне медицине доц. др Снежана Укропина је рекла да ће тог дана Институт објавити плакат на тему штетности од такозваних „задржаних честица дувана” у затвореном простору, које представљају загађење настало таложењем дуванских честица на коси, кожи, али и различитим површинама у домаћинству. Оне се уносе не само удисањем већ и при доласку у физички контакт са загађеним предметима, чиме се повећава фактор ризика за све чланове породице, а највише за децу чији је телесни имунитет слабији.

Циљ кампање којој се прикључује Институт је подизање свести суграђана о повезаности дувана и срчаних болести, као и повећање утицаја на смањење конзумације цигарета. Лекарка је подсетила на то да због кардиоваскуларних болести у свету умире више људи него од било које друге, а 12 одсто њих усмрти употреба дувана и изложеност дуванском диму. Она је нагласила да, по истраживањима, трећину становништва Србије чине пушачи, од којих су 15 одсто деца од 15 и 16 година.

 В. Бијелић – В. Дошен

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести